Zorg over leegstand winkels Koudum

KOUDUM Het winkelbestand in de (Verlengde) Hoofdstraat is niet meer wat het geweest is. Dat stelt de redactie van Bulte Nijs in de dorpskrant van Koudum.

‘Nu schoenhandel de Boer naast Lyjan Mode de deuren sluit, zullen we voor schoenen en kleding ook naar elders moeten. Het winkelbestand wordt hiermee nog schraler.’

Het dorp vraagt zich af wat dit betekent voor Koudum als centrumdorp, waar nog niet zolang geleden nieuwe inwoners hebben gekozen voor de plaats vanwege de vele winkels. ‘Als inwoners van Koudum kunnen we we niet omheen dat het winkelbestand in de (Verlengde) Hoofdstraat rap aan het veranderen is. Dat komt onder meer doordat ook Koudumer veel meer op internet kopen, omdat ze menen daar goedkoper uit te zijn.’ Volgens het dorpsblad is het gevolg dat mensen niet meer in Koudum gaan winkelen, maar er alleen nog maar boodschappen doen.

Team Promotie Koudum

Een aantal Koudumer ondernemers ziet dat met lede ogen aan. Zij hebben het initiatief genomen om onder de vlag van de ondernemersvereniging Koudum een Team Promotie Koudum op te richten. Dit team heeft als doel Koudum weer op de kaarte te zetten als het gaat om winkelen in plaats van boodschappen doen.

Een van de eerste activiteiten die het promotieteam organiseert is de Winterfair die van 30 november tot en met 1 december plaatsvindt in de kassen van Fleurig Buiten. Verder moet er vooral samengewerkt worden is het idee van Janny Pruiksma en Jildou Hobma van de OVK. Deze organisatie biedt bovendien ruime kennis en ervaring voor ondernemers die een (nieuwe) toekomst willen opbouwen in het dorp. Zo wordt er nagedacht om de levendigheid in Koudum terug te brengen door de organisatie van zomermarkten weer in eigen hand te nemen. Verder wordt de bevolking en ondernemers gevraagd om hun ideeën te opperen om samenwerking, levendigheid en bedrijvigheid te stimuleren. De Ondernemersvereniging helpt mensen ook die zelf een onderneming willen opstarten.