Schakers Rijs:’We zijn afgedroogd’

RIJS Voorzitter Henk Breimer van de schaakclub Rijs vatte het goed samen: "We zijn afgedroogd". Dat was zijn harde conclusie na het treffen tegen de schaakvrienden uit Steenwijk.

Zowel het eerste als het tweede viertal van schakend Rijs waren gastheer van twee viertallen uit Steenwijk. In de externe bondscompetitie waren de tegenstanders bekend voor hun hoge rating. Maar om met de hoogst mogelijke cijfers te verliezen was niet verwacht.

Een paar puntjes hadden toch wel gescoord mogen worden. Herman Beks opende het foutenfestival op de 8e zet met een positionele misser. Tegenstander Dick Stavast wist daar wel raad mee. Dat gold ook voor de overige partijen. Over de hele linie bleken de Steenwijkers een maatje te groot. Tjeerd de Vries had nog kansen, en was bijna de laatste spelende schaker. Maar Jelle Jeltema was nog iets taaier. Hij hield de omstanders in het laatste uur van de dag in spanning: zou er nog een half puntje overblijven voor Rijs? Het mocht niet zo wezen. Zwartspeler Henk van Dijk maakte geen fouten in het pionneneindspel met een loper meer. Thuisgekomen bleken de voetbalsters van het nationale team de Turken verslagen te hebben met 8 - 0. Dat was in Rijs ook de uitslag. Maar dan wel in het nadeel van de thuisspelers.