Plan om sporthal en gymzaal toekomstbestendig te maken

BALK Donderdag 7 november heeft de jaarlijkse ledenvergadering van Balk Vooruit plaatsgevonden in de Treemter te Balk. Daarbij werd een plan gepresenteerd om 2 velden te creeeren bij de huidige sporthal. Dat is broodnodig, want vooral de gymzaal kampt met gigantische vocht- en schimmelproblemen. Daarnaast is de rek eruit qua capaciteit.

De projectgroep die is opgericht nadat er allerlei problemen waren geconstateerd, pleit voor 2 velden bij de huidige sporthal. Ingrid Boersma van deze groep gaf een presentatie over mogelijke ideeën voor de binnensportaccommodatie in Balk.

Al vanaf 2017 zijn DTG, DBS en KC Harich verenigd en hebben zij zich over de problematiek gebogen. Zij kregen later aansluiting van VV Balk, de beheerder van de sporthal en de 3 basisscholen en denken al 2 jaar na over hoe de sporthal en gymzaal toekomstbestendig kunnen worden gemaakt.

Vocht en schimmel

Dat is namelijk hard nodig, want er zijn veel problemen. Zo is de 50-jarige gymzaal zo vochtig en schimmelig en de vloer in zo’n slechte staat dat trainingen afgezegd moeten worden om die reden. Ook kunnen de ramen niet meer dicht en dat is zeker voor kleuters een zeer ongezonde situatie.

Bij regen wordt het binnen dan natuurlijk ook gewoon nat. Sinds 2017 heeft zich dus een werkgroep gevormd om zich te buigen over deze problematiek.

Te weinig zaalcapaciteit

Naast de staat van het gebouw is ook de zaalcapaciteit onderwerp van gesprek. Op dit moment is er te weinig zaalcapaciteit waardoor er veel moet worden uitgeweken naar andere dorpen voor trainingen. Zo traint DBS bijvoorbeeld in Oudega, maar hebben ze dat ook wel gedaan in Woudsend en Sneek. DTG wijkt zelfs uit naar Langweer. De lokale clubs willen natuurlijk het liefst in hun eigen omgeving trainen en dat kan nu niet omdat er te weinig velden zijn.

Twee extra velden

Ingrid liet een bouwtekening zien voor een uitbreiding waarmee er twee velden aan de huidige sporthal worden toegevoegd. Ook komen er parkeerplekken bij ten opzichte van de huidige situatie.

In de nacht wedstrijd spelen

Dat is broodnodig zo werd wel duidelijk, want door te weinig ruimte spelen teams nu bijvoorbeeld hun wedstrijd tot kwart over 11 op de vrijdagavond.

Ook zijn er teams die hun training op de maandagavond pas om kwart voor 9 kunnen starten.

De gemeente vindt niet dat er een capaciteitsprobleem is. Volgens De Fryske Marren is er overdag nog veel ruimte. Maar op die tijden zitten kinderen op school en zijn volwassenen nog aan het werk. Ook heeft ze aangegeven dat clubs dan maar op zondag moeten trainen of spelen, maar daar voelen de clubs op dit moment bitter weinig voor. De beschikbare tijd waar de gemeente het dus over heeft, is dus op tijden dat mensen helemaal niet kunnen spelen.

Ruim 8 weken geleden zijn de plannen aan de gemeente overhandigd, een reactie van De Fryske Marren is er nog niet. De verenigingen vragen de gemeente, die de boel wel wil opknappen, met dit plan om het nu gelijk goed aan te pakken. Verder zijn de verenigingen wel heel bang dat de rigoureuze verhogingen van de accommodaties die DFM heeft voorgesteld, het einde van de sport betekenen. Heel veel verenigingen kunnen een verdubbeling van de kosten niet dragen.