Machinefabriek Klokslag terug in Friese handen

Machinefabriek De Klokslag in Bolsward is vier jaar na de overname door de Duitse GEA Group weer zelfstandig. Oud-eigenaar Evert Yntema en oud-advocaat Jan Dijkema kochten het Friese bedrijf terug.

Strikte regels vanuit de GEA Group en te ruime overhead werkten belemmerend op de bedrijfsvoering, stelt een van de nieuwe eigenaren Jan Dijkema. „Wij functioneerden als onderdeel van GEA minder goed dan voorheen. GEA benaderde ons met de vraag of we het bedrijf wilden overnemen.” 

Begin deze maand vond de overdracht van de aandelen plaats van GEA De Klokslag aan de nieuwe eigenaren.

De Klokslag bouwt kaasproductielijnen en pekellokalen voor harde kazen, voor de Nederlandse en Europese markt. Van de tachtig werknemers vertrekken er zes met een individuele regeling. Het betreft hier voornamelijk administratieve functies. 

Ook moet de effectiviteit van de organisatie worden vergroot. „Nu de eigenaren in het bedrijf zitten kun je vlotter reageren”, meent Dijkema. Hij zegt goede mogelijkheden te zien om het bedrijf weer op poten te krijgen. „Wij zijn optimistisch en zijn hard bezig met onze orderportefeuille.”

Dijkema is sinds de opening van de fabriek in 1989 betrokken bij de fabriek. Yntema was tot de overname directeur en bleef daarna aan als hoofd technologie van De Klokslag. Eind 2014 werd het Bolswarder bedrijf overgenomen door de Duitse beursgenoteerde machinebouwer GEA, waarmee al jaren werd samengewerkt.

In die periode draaide de Friese machinebouwer topjaren, mede door de grote investeringsgolf in de Europese kaasindustrie. 

Zo vervaardigde De Klokslag in 2014 onder meer kaasproductielijnen en pekellokalen voor de nieuwe fabriek A-ware in Heerenveen. Dit was een van de grootste orders uit de geschiedenis van het bedrijf. Er werd toen een extra hal gebouwd en extra personeel aangenomen. 

Volgens Dijkema was 2015 echter een lastig jaar, omdat nieuwe investeringen in de zuivelindustrie uitbleven. Dit nadat afschaffing van het melkquota in voorgaande jaren juist tot een hausse had geleid.