Bespaar 100 euro per maand

DFM - Afgelopen woensdag kwam Eef van Opdorp (bekend van het RTL-programma ‘Uitstel van executie’) naar De Fryske Marren om inwoners van nuttige financiële tips te voorzien.

Ze leerde mensen hoe ze 100 euro per maand kunnen besparen. Ruim 140 belangstellenden werden deze avond verwelkomd door de organisatoren VerSUS, Humanitas, Sociaal Werk De Kear en de Rabobank ZWF. Ook namens gemeente De Fryske Marren is er ondersteuning geboden om deze avond mogelijk te maken.

De avond werd geopend door wethouder Luciënne Boelsma en Rabobank ZWF directeur Eelkje Nicolai. Bewust bezig zijn met de financiële toekomst is in deze veranderende maatschappij verstandig zo gaven zij aan. Eef gaf vervolgens adviezen en bespaartips. Dat er zoveel belangstelling voor zou zijn, had de organisatie niet gedacht. ‘Dit gaat zeker nog een vervolg krijgen” aldus Tjalling Visser van Humanitas, die de avond afgesloten heeft.

Tips

De tips die Eef gaf, waren veelzijdig. Zo ging ze in op boodschappen doen. ‘Een wekelijkse kostenpost . Vooral jonge mensen nemen de houdbaarheidsdatum te nauwkeurig. Deze is alleen van belang voor de leverancier. Door hier om te denken bespaar je al snel €200,00 uit.” Verder wees ze erop dat je geld kunt mislopen als je niet regelmatig overstapt naar een andere energieleverancier. ‘Je krijgt dan meestal een welkomstkorting en het is maar drie minuten werk.” Tevens gaf ze te kennen dat maandelijkse meer dan 60 euro betalen voor bellen, internet en tv veel te veel is. ‘€55 is acceptabel, maar het kan zelfs ook voor €45. Door even met je provider te bellen en je wensen uit te spreken, krijg je een hoop voor elkaar. Weet je van te voren dat het je zelf toch niet gaat lukken? Bel dan zelf niet, maar laat iemand anders dit voor je doen.”

Duurdere reizen

“Ben je een reislustig type met een Apple IP?,’’ vroeg ze de aanwezigen verder.

‘’ Dan ben je vaak de pineut als je op internet naar vakanties zoekt. Er verschijnen vaak duurdere reizen op het scherm dan bij goedkopere computers of laptops.

Maar ook bij anderen wordt de reis steeds duurder naarmate je de website vaker bezoekt. Je cookies verwijderen of op een andere laptop zoeken zijn oplossingen.”