Controle op verlichting asielzoekers

Balk - Met wijkagent Bob Kamphuis keek woensdag Mous Tweewielers uit Balk de fietsverlichting van de bewoners van het azc in hetzelfde dorp na. Verlichting die niet in orde was, werd vervangen of gerepareerd. ,,Over het algemeen doet de verlichting het niet’’, constateerde medewerker Arjan Drent van de fietsenwinkel.

Tot boetes leidde de actie niet. De controle is tenslotte overdag en bedoeld om de asielzoekers te helpen. ,,De verlichting hoeft nu ook niet in orde te zijn’’, zegt wijkagent Kamphuis.

In het azc in Balk zitten zo’n 475 asielzoekers. Het centrum opende voor het eerst in 2016. In oktober vorig jaar gingen de deuren dicht vanwege de afname van asielzoekers. Vlak daarna bleek het aantal asielzoekers weer toe te nemen, waardoor het centrum in mei weer openging.

Levensgevaarlijk

Volgens locatiemanager Gerrit de Lang van het Balkster azc was uit een bijeenkomst van een overleggroep in het dorp gebleken dat bewoners zich stoorden aan de slechte verlichting van de asielzoekers. ,,Er waren signalen van mensen. Van de week zei eentje: ‘Ik kwam er eentje zonder verlichting tegen op de weg. Dat is levensgevaarlijk.’’ De actie sluit volgens De Lang ook aan op acties elders in het land.

Asielzoekers zijn vaak goed op de hoogte van de regels, zegt wijkagent Kamphuis. ,,Meestal zijn ze wel goed voorgelicht.’’ Het is volgens hem ook niet zo dat ze stelselmatig zonder verlichting in het donker fietsen. ,,De plaatselijke bevolking is vaker in overtreding, maar het vergrootglas ligt op de asielzoekers. Zij zijn meestal ’s avonds niet op de weg of ze zijn lopend.’’

De meeste fietsen van de asielzoekers - ,,niet iedereen heeft een, we kunnen nog fietsen gebruiken’’ - zijn afkomstig van organisaties zoals Wurkjouwer, een maatschappelijk werkorganisatie van de gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân. Een aantal van de asielzoekers koopt de fiets zelf.

Gekregen of gekocht, de fietsverlichting is vaak niet op orde. Toen het centrum openging had het volgens locatiemanager De Lang ‘heel snel’ fietsen nodig. Die waren niet allemaal piekfijn op orde. ,,Bovendien gaat het net zoals bij ons: je koopt een fiets en binnen een paar maanden is de verlichting kapot.’’

Zaklamp

Net als bij een 40-jarige vluchteling uit het Midden-Oosten bijvoorbeeld. Met gebaren en gebrekkig Engels verklaart hij waarom het draadje van zijn dynamo naar de verlichting gebroken is. ,,Mijn zoon van 5 jaar zat op de fiets en toen viel hij.’’ Het stuur klapte dubbel en de draad brak. Een soort zaklamp die hij vervolgens kocht voldeed niet. ,,Kijk maar’’, zegt hij als hij het zwakke licht laat branden.

De bewoners hadden woensdag twee uur de tijd om de verlichting te laten controleren. Mous Tweewielers had 150 lampensetjes meegenomen. Opvallend genoeg kwamen er nagenoeg alleen mannen op af. ,,De vrouwen hebben een beauty-middag in Heerenveen’’, aldus locatiemanager De Lang.

Zander Lamme