Ottertunnel verbindt Yndyk met Yndyk

Een ijzeren buis moet verder otterleed voorkomen op de N359 tussen Parrega en Workum. Dieren kunnen voortaan onder de weg door.

De provinciale N359 doorkruist het water van de Yndyk, die door Wetterskip Fryslân is aangekleed met natuurvriendelijke oevers met veel riet. Otters blijken zich hier sinds een jaar of vijf prima thuis te voelen. Twee jaar geleden werden aan de westkant van de weg de eerste jongen geboren.

Alleen het otterverkeer tussen oost en west bleek een probleem. In de dieper gelegen verbindingsduiker die onder de weg door ligt, wagen de dieren zich niet. De oversteek over asfalt is riskant. Die kostte dit jaar drie otters het leven.

Harry Bosma van de Zoogdiervereniging sloeg vorige maand alarm toen de 51ste Friese otter was gesneuveld. Zoveel waren het er niet eerder sinds de herintroductie van de otter in 2002. Ondertussen staat de teller voor Friesland op 54 en voor Nederland op 123 stuks. Bosma; ,,Dan kinst sizze dat de weryntroduksje fan de otter goed slagge is, mar it bliuwt skande dat der dan no safolle deariden wurde.’’

Lees ook: Een vrieskist vol met dode otters – helft Friese populatie sneuvelt in verkeer

Bij Parrega besloot de provincie in te grijpen. Daar is gisteren een driedelige metalen buis (25,5 meter lang en met een diameter van 40 centimeter) onder de weg door geduwd. Die klus werd uitgevoerd door Teake Djurrema uit Burgum, die de buis met een soort horizontaal heiblok onder de weg door duwde.

Namens de provincie bekeek uitvoerder Mohammed Alsaadi de klus met genoegen. Vooral de voorbereiding van het boorwerk kostte veel tijd, omdat door de smalle bermen allerlei kabels lopen. De buis moest zo gemikt worden dat die boven de glasvezel- en telecomkabels bleef. Het installeren van de tunnel kost ongeveer 12.000 euro, aldus Asaadi. Daar komen na de winter nog de kosten bij voor een geleidingsraster, dat ervoor moet zorgen dat otters de buis niet kunnen missen.