Frits de Jong uit Tjerkgaast benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

TSJERKGAAST - Frits de Jong uit Tjerkgaast is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij kreeg de koninklijke onderscheiding zaterdagmiddag opgespeld door burgemeester Veenstra van de gemeente De Frtyske Marren. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse hengstenkeuring in het WTC Expo in Leeuwarden.

De Jong was vele jaren actief als bestuurslid en daarna voorzitter bij rijvereniging De Oorsprong. Daarnaast is hij sinds 1970 actief binnen de koninklijke vereniging Het Friesch Paarden Stamboek (KPFS).

De inwoner uit Tsjerkgaast breidde zijn hobby op een dusdanige manier uit dat hij een eigen hengstenhouderij kon oprichten. Met diverse Friese dekhengsten zette hij het Friese paard weer op de kaart. Daarmee is hij een van de grondleggers van de populariteit die het Friese paard momenteel ondervindt.

Daarnaast is De Jong van kleins af aan actief op alle concoursvelden en is hij bij alle shows te vinden. Ook is hij al jaren steevast een van de deelnemers van de jubileumshows van het KFPS. Daarnaast werkte hij in 2018 met zijn paarden mee aan de theatershow De Stormruiter.

Verder is hij sinds 2009 voorzitter, leider en instructeur binnen de Fryske Quadrille.

Ook was hij in het verleden actief als: secretaris bij de LTO, voorzitter van de ouderraad, bestuurslid bij VVV Tjerkgaast en bestuurslid bij de CAF.