Basisscholieren DFM maken kans op prijzen met vlog over GFT-afval

REGIO - Leerlingen van de twintig basisscholen in de gemeente De Fryske Marren hebben de afgelopen maanden gastlessen Ho! Net Yn ‘e Kliko! gevolgd. Met een bijbehorende vlog over ‘slim weggooien van GFT-afval’ kunnen zij nu prijzen winnen.

In een kort filmpje leggen leerlingen van De Twa Fjilden in Joure en De Brêge in Scharsterbrug zelf uit waarom het zo belangrijk is dat GFT-afval in de groene container wordt gegooid en niet bij het restafval in de grijze container. ,,Inwoners van De Fryske Marren gooien per persoon per jaar dertig kilo groenafval in de verkeerde container. Zonde want dan kan er geen compost meer van worden gemaakt en dat is nou juist zo belangrijk en goed voor onze bodem en planten.”

Dat moet dus anders vonden de leerlingen van beide basisscholen en daarom roepen ze alle leerlingen in de gemeente op om een vlog te maken met tips voor slim weggooien van groenafval.

Ho! Net yn ‘e Kliko!

De prijsvraag is een initiatief van de afvalcampagne Ho! Net yn ‘e Kliko! en sluit aan op de scholencampagne die in oktober 2019 is gestart in samenwerking met gemeente De Fryske Marren en het NME-Netwerk Groen Doen.

Alle scholen die meedoen aan de campagne en de gastlessen over afval scheiden al hebben gehad krijgen van de gemeente een GFT-container en afvalemmertjes voor in de klas.

Scholen die zich nog niet hebben aangemeld kunnen dat doen via www.groendoen.net.

Insturen van de vlogs kan tot en met zondag 26 januari via info@honetynekliko.frl. Meer informatie en het filmpje van de leerlingen staat op www.honetynekliko.frl.

Op die website staat ook het eerder gelanceerde filmpje waarin Reitse Spanninga iedereen oproept om het groenafval in de groene container te gooien en niet bij het restafval.

Daarnaast komen erop diezelfde website de komende maand meer filmpjes te staan met kooktips van Spanninga.

Recepten

Hieronder een aantal recepten van Spanninga omtrent GFT-afval.

Vegetarische bouillon van restaval

• Bewaar alle restaval van groenten in een afsluitbare bak in de koelkast:

Voorbeelden:

Uien schillen, puntjes van boontjes, schillen van wortel, tomaten, paprika, groentestronken, kruiden afsnijdsel, asperge schillen, prei stronken en afsnijdsel, gewassen schillen van onder andere aardappels.

Voorwaarden:

o De groente mag niet bedorven zijn

o De groente moet vrij zijn van zandresten

• Wanneer u een totaal restafval hebt van 1 kilo, of de bak is vol, dan kunt u bouillon maken.

• Doe alle groente afsnijdsels in een royale pan en zet deze op met 1.5 à 2 liter koud water. Dit is afhankelijk van uw hoeveelheid groente.

Tip:

o Veel groente geeft natuurlijk een krachtiger bouillon wanneer u te veel water toevoegt maakt u de bouillon waterig.

• Zet de bouillon op hoog vuur, laat deze koken en zet daarna op zacht.

• Laat de bouillon 45 minuten trekken

• Zeef de groenten uit de bouillon met een bolzeef

de groente resten gaan natuurlijk in de groene kliko !

• Kook (verdamp) de bouillon eventueel zachtjes in tot 3⁄4 van de hoeveelheid.

De bouillon wordt nu krachtiger.

• Maak het op smaak met een groente bouillon blokje of en snufje zout naar eigen smaak.

• Laat de bouillon afkoelen.

• Gebruik zakjes voor het maken van ijsblokjes of gebruik een ijsblokje vorm.

Giet de bouillon in de zakjes of ijsblokjes vorm en vries deze in.

• U kunt de bevroren groenten bouillon gebruiken als smaakversterker voor jus of voor het maken van een heerlijke vegetarische soep!.Koken met overgebleven ingrediënten:

Wat te doen met restanten groente die niet gelijk gegeten wordt? Maak er zoetzure groenten van.

Materiaal:

Kookpan

Klein mesje

Snijplank

Ingrediënten:

1 dl azijn

1 theelepel koenjit of Kurkuma

2 eetlepels suiker

• Snij de bloemkool in kleine roosjes

• Zet dl azijn met een theelepel koenjit en 2 eetlepels suiker

• Kook de bloemkool beetgaar in dit vocht, af laten koelen en bewaren in een

afgesloten bak in de koelkast,

• Heerlijk zoetzuur voor bij oosterse gerechten.

Tip:

o Dit recept kan ook met: wortel, boontjes, witte kool, taugé, komkommer, paprika.

o Wanneer je meerdere soorten hebt kan je het ook mengen. Een voorwaarde is wel dat de groenten in één sessie moeten worden bereid, niet oude zoetzure groenten met nieuwe mengen.

Gebonden soepen van restanten groente:

Materiaal:

Kookpan

Klein mesje

Snijplank

Staafmixer

Ingrediënten:

500 gram groenten

1 liter water of groenten bouillon

3 eetlepels vloeibare boter

2 eetlepels bloem

2 teentjes gehakte knoflook

2 gesnipperde uien

2 dl kookroom of ongezoete slagroom

Peper, zout uit de molen

Bouillon blokje naar eigen smaak

Geschikte groente voor soep:

Witlof, knolselderij, tomaten, paprika, broccoli, kropsla, Iceberg sla, spinazie

Uitgaande van overgebleven rauwe groenten

• Snij de groente in grove stukken

• Verhit 2-3 eetlepels vloeibare boter in een pan met een dikke bodem

• Voeg de groenten toe met de knoflook en de uien.

• Laat het geheel op laag vuur gedurende 4-5 minuten stoven.

een uitzondering is sla, hiervoor maximaal 1 minuut stoven

• Voeg 2 royale eetlepels bloem toe en roer goed door.

• Afblussen met groenten bouillon of water

• Laat het geheel koken gedurende 5 minuten,

• Voeg de kookroom toe en laat het nogmaals koken.

• Pureer alle ingrediënten met een staafmixer (met een metalen staaf)

• Zeef de soep door een bolzeef, maak het op smaak met een bouillonblokje of een snufje zout naar eigen smaak.