KNRM rukte vorig jaar 446 keer uit in Friesland: veel motorstoringen en verstrikte kajakkers

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is in 2019 in Friesland 446 keer uitgevaren. Dat is iets meer dan een jaar eerder (429).

Landelijk is 2.458 keer uitgevaren. De KNRM zegt dat er een opvallende stijging van het aantal acties ten behoeve van de binnenvaart en koopvaardij.

Het station van Hindeloopen - verantwoordelijk voor de driehoek tussen Stavoren, de Afsluitdijk en Makkum - moest verreweg het vaakst het water op: 108 maal. Het is daarmee één van de drukste stations van het land. Harlingen volgt met 56 reddingsacties.

De tekst loopt door onder de infographic.

,,We hebben afgelopen jaar veel jachten met motorstoringen gehad’’, blikt schipper Henk-Jan Kuin van station Hindeloopen terug. ,,Ook raakten regelmatig kitesurfers verstrikt en we hebben vastgelopen huurboten gehad.’’ Het meest opvallende incident noemt hij de 43-jarige Zweedse vrouw die eind juli bij Makkum verdronk. Ze was een dagje naar het strand en viel van een opblaaszwaan. ,,We hadden vorig jaar ook nog een kajakker die onderweg was van Makkum naar Den Oever, met windkracht 5. Hij viel en raakte onderkoeld. De man kon nog wel bellen en is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.’’

Sowieso was het voor de reddingsdienst eind juli alle hens aan dek. Het warme weer leidde tot een recordaantal van 1200 zwemmers dat in rivieren, meren en de zee in de problemen kwam.

Lees ook | Reddingsbrigade moest 1200 mensen uit het water halen

,,Er waren toen wel zes dingen op een dag en soms zelfs drie meldingen op hetzelfde moment’’, weet Kuin nog. ,,Dan moet je keuzes maken. Soms ben je bezig met een uitruk en komt er iets tussendoor.’’ In overleg met de Kustwacht wordt dan bepaald welke melding prioriteit krijgt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een motorboot met een storing even blijft liggen en dat de vrijwilligers van de KNRM zich spoeden naar een meer dringende hulpvraag.

De tekst loopt door onder de infographic.

Het station van Hindeloopen heeft ongeveer twintig vrijwilligers die varen. Over de bezetting is Kuin, havenmeester van Hindeloopen en dus vrijwel altijd beschikbaar, niet te spreken. Er is een tekort aan vrijwilligers dat tijdens kantooruren bij calamiteiten de boot op kan. In de avonden en weekenden is dat geen probleem. ,,Het gaat goed met ons station, maar veel mensen die hier wel wonen, werken ergens anders. Zij mogen dan niet altijd weg van hun baas. Het zou mooi zijn als werkgevers wat coulanter zijn naar hun werknemers toe, als ze bijvoorbeeld weg moeten voor een melding. Dat zou ons erg helpen.’’

In actie voor een koe

Op 28 mei 2019 ging de KNRM af op een bijzondere melding. De dienst moest in actie komen voor een koe die rondzwom in de Waddenzee voor de dijk van Ameland. Het dier werd gespot ter hoogte van de Ballumerbocht. De KNRM rukte daarop uit met twee boten. Een uur later lukte het pas het dier naar de kant te krijgen. Daar werd de koe met behulp van een kraan op het droge geholpen en in een veewagen gezet. Het Amelander beest was voor het eerst buiten dit jaar en is in enthousiasme over een dijksloot gesprongen. De koe was uitgeput, maar heeft het hachelijke avontuur wel overleefd.