Sneker Filmwinter boekt opnieuw bezoekersrecord

SNEEK - De tiende Sneker Filmwinter heeft dit weekeinde meer bezoekers dan ooit getrokken. Op het vierdaagse evenement vanaf donderdagavond tot en met vanavond kwamen 5020 filmliefhebbers af.

Vorig jaar trok de Filmwinter al ruim 4500 mensen naar de bioscoop. Het filmfeest groeit ieder jaar. Het begon in 2010 met 1700 bezoekers. Dat aantal is dus meer dan verdubbeld in tien jaar tijd. ,,Wij zijn heel blij en trots", zei een glunderende voorzitter Klaus Boonstra van de organiserende Stichting Filmhuis Sneek.

Terwijl hij na afloop van de laatste vier films vanavond in de hal van CineSneek van alle kanten lof toegezwaaid kreeg en werd bedankt voor het mooie festival moest hij wel kwijt dat de Sneker Filmwinter nu wel zo'n beetje aan de max zit. ,,Verder groeien kan eigenlijk niet. Want ja, de gewone films moeten ook doorgaan."

De jubileumeditie met opnieuw meer dan 40 films maakte dit jaar gebruik van vier zalen, zowel overdag als 's avonds. De gezellige sfeer werd alom geprezen, net als het niveau van de films, al zullen er voor verschillende bezoekers uiteraard tegenvallers tussen hebben gezeten want smaken verschillen. 

In deze jubileumeditie werd teruggekeken op tien jaar Filmwinter. Tien huidige en oud-bestuursleden kozen hun favoriete films. Filmmaker Martin van Koolhoven was eregast.

Elk jaar wordt het publiek gevraagd de films te waarderen. Dit jaar ontstond zo de volgende top 10:

Capharnaum                                     9,5

Sorry We Missed You                     9,4

Ask Dr. Ruth                                      9,4

Den Skyldige                                     9,4

Im Labyrinth des Schweigens     9,3

Claire Darling                                     9,3

Broken Circle Breakdown            9,3

Locke                                                   9,3

Wild Rose                                           9,3

Veearts Maaike                                9,2