Verslag van Schaakclub Rijs

RIJS Hotel Jans was vrijdagavond dicht en schakers van SC Rijs moesten bijna een kraakje zetten om te kunnen schaken. Maar na enige minuten zoeken werd de juiste deursleutel gevonden, vervolgens de verwarming voldoende hoog gezet en konden de schakers gaan zitten voor een enerverende schaakavond.

Zouden zij ook aan bord de passende sleutel vinden? Sommige wel. Sommige ook niet. Auke Wouda wel. Hij was de eerste die de beslissende zet vond tegen Jan Wevers en pakte een vol punt.

Jan Brinkman speelde zelfs twee partijen en dat leverde hem twee punten op. Tegenstander Henk Breimer offerde een paard, maar Brinkman kon de daarop volgende aanval goed pareren en won in het eindspel. Jan Pieter Feenstra begon sterk en aanvankelijk leek er voor Jan geen doorkomen aan, maar Feenstra’s centrumpion rukte te ver op en Brinkman counterde het efficient uit. Zo pakte hij twee punten.

Nieuwkomer Jesse de Jong kwam ver tegen Trienke Wijmenga, Wijmenga’s koning kwam onder behoorlijke druk te staan. Wijmenga toonde zich echter behendiger en won toch. Douwe Tjerkstra is op de goede weg, hij versloeg de nestor van de club, de nog immer sterke Tjeerd de Vries.

Het grootste spektakel ging tussen Jelle Jeltema en Chris Draijer. Laatstgenoemde leek aan het langste eind te trekken, hij won zelfs de dame van Jeltema, maar via een miraculeuze penningsschaak won Jeltema deze terug, en nu waren de rollen ineens omgedraaid, want Jeltema had in het toreneindspel twee pionnen meer. Een foutje op de h-lijn werd Jeltema echter bijna fataal, en zo werd het laat op de avond toch nog remise. De spanning aan kop blijft, en het lijkt nu vooral tussen Jelle Jeltema en Herman Beks te gaan, maar Chris Draijer ligt op plaats 3 ook op de loer, er is nog niets beslist.

Foto’s staan op schaakclub-rijs.blogspot.com.