‘Gezonde aardappel’ te koop in supermarkt Balk

BALK Al tientallen jaren is akkerbouwer Arnold van Woerkom (72) uit het Flevolandse Bant bezig met de ontwikkeling van gezonde landbouwproducten door het verbeteren van de grond. Inmiddels heeft hij een ‘gezondere aardappel’ ontwikkeld. Sinds januari is de aardappel te koop in de Plus in Balk.

Toen in de jaren zeventig Van Woerkoms zoon aangaf dat hij zijn vader wilde opvolgen als boer, antwoordde de man zonder twijfel: ,,Zoals jouw opa en ik geboerd hebben, zo zal het niet meer gaan.”

,,Daarna realiseerde ik me wat ik tegen mijn zoon gezegd had en ben ik gaan nadenken.” De manier van voedsel produceren was in zo’n mate veranderd, dat het weinig meer had te maken met hoe het vroeger ging, zegt Van Woerkom. ,,Toen de mechanisatie kwam, wisten we alles met kunstmest en chemische middelen te bedwingen.”

En dat had zo zijn consequenties voor de voedingswaarden in het voedsel. ,,Vanaf 1940 heeft ons voedsel meer dan zestig procent van zijn voedingswaarden verloren,” zegt hij. De cijfers baseert hij op een rapport van de Britse overheid dat hij naar zeggen uitgebreid bestudeerde. ,,Ik wilde het als boer eerst niet geloven.”

Toch was het aanleiding genoeg om verder te zoeken. ,,Ik ben op sociale media gaan kijken.” Weken verhalen van mensen over voedsel af van ‘het gebruikelijke’ werd het ‘interessant’. ,,Die belde ik dan op en als we een kwartiertje hadden gesproken zaten ze uiteindelijk bij mij aan tafel. Zo heb ik een netwerk gecreëerd van mensen die ons gedachtengoed een beetje ondersteunen.”

Tot 2000 was Van Woerkom aan het brainstormen. Daarna ging hij daadwerkelijk aan de slag. ,,Op dit moment hebben we dertig procent van de voedselwaarden terug.” Grotendeels is de winst te danken aan het stoppen van het gebruik van kunstmest, zegt hij. Volgens Van Woerkom werken de stoffen daarin als een drug. De aardappelen nemen daarna weinig andere stoffen meer op. ,,Terwijl een plant 95 voedingsstoffen nodig heeft.”

Nu heeft Van Woerkom een hectare of 7,5 met aardappelen die hij zorgvuldig voorziet van voeding. Via de grond krijgen ze een pakket aan voedingsstoffen in organische vorm. De aardappelen zijn te koop voor dezelfde prijs als reguliere aardappelen, omdat hij ze direct aan de winkel levert. In totaal is hij de afgelopen jaren een overeenkomst aangegaan met zo’n 33 winkels vooral in het noorden van het land. Nog zo’n tien volgen mogelijk binnenkort.