Knappe remises tegen schaaktoppers

BALK De betere schaaktoppers hadden het niet vrijdag gemakkelijk in de zestiende ronde van schaakclub Rijs. Ze kwamen niet verder dan remise tegen taaie tegenstanders.

Chris Draijer nam het op met wit tegen Tjeerd de Vries. Nadat hij het centrum had vastgezet probeerde hij een koningsaanval over de g- en h-lijn. Een klein voordeeltje viel echter niet te verzilveren. De Vries kon een eerder verloren pion weer terugwinnen, met het gedeelde punt als resultaat.

Jan Pieter Feenstra verdiende terecht veel respect van Herman Beks in een gelijk opgaand duel.

En Jelle Jeltema speelde met Auke Wouda een bizarre partij. Na een rustige Italiaanse opening sloeg plotseling de vlam in de pan. Aan het eind bleek weliswaar de vrede gesloten, maar dat was in een stelling die zelden voorkomt. Jan met een overgebleven dame keek naar drie zware stukken aan de overkant van het bord. Geen van beiden zag nog een kans. Ook hier dus remise.

Voorzitter Henk Breimer nam het op tegen Douwe Tjerkstra. Twee totaal verschillende speelstijlen: Henk wild en gedurfd, Douwe stabiel en voorzichtig. Douwe, met een hogere rating, zag zijn koning na een offer op f7 plotseling in het centrum staan. „Dit is een offer zoals van Abraham,” meende bijbelkenner Henk en dat pakte goed uit. Hij won. De pot tussen Jan Brinkman en Jan Wevers tenslotte werd een overwinning voor de eerstgenoemde. Hier dus wel een resultaat, enigszins naar verwachting.