Workum krijgt een nieuwe trekpleister

WORKUM Het voormalige stadhuis van Workum, een monumentaal pand, gaat dit voorjaar open voor publiek.

Met het uitvoeren van het project As it tsjuster is… maakt Museum Warkums Erfskip het monument voor het publiek toegankelijk via het bordes, een prachtige entree. In de routing worden de aanwezige museale ruimtes op de eerste verdieping meegenomen. Hierbij gaat het om de imposante hal, burgemeesterskamer, raadzaal en introductieruimte. Via de wenteltrap wordt de route vervolgd naar de tweede verdieping: de oorlogszolder. Hier komt een vaste tentoonstelling over Oorlog en Verzet in Workum e.o.. Het ontwerp en de realisatie van de museale inrichting is in handen van Museummakers/Potztausend Ontwerp.

Met de tentoonstelling Oorlog en Verzet in Workum levert Museum Warkums Erfskip een bijdrage leveren om herinneringen aan het leven in bezettingstijd te laten ervaren. Het museum wil bezoekers bewust maken voor welke keuzes je in oorlogstijd geplaatst kunt worden. Wat betekent vrijheid, toen en nu. De overval van het verzet op het stadhuis, een neergestorte Lancaster bommenwerper, het gevaarlijke koerierswerk en vele andere boeiende verhalen passeren de revue, veelal ondersteund door objecten, foto- en filmmateriaal.

16 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Workum werd bevrijd. Als de verdere voorbereidingen volgens plan verlopen, wordt de tentoonstelling deze bijzondere dag geopend.

Om de bezetting qua vrijwilligers op deze nieuwe locatie te waarborgen, werkt het Museum samen met IederZijnWerk.

Het project is mogelijk gemaakt door veel vrijwilligerswerk en een bijdrage van de volgende fondsen/stichtingen: Iepen Mienskip Fûns Provinciaal, Wassenberg Clarijs Fontein Stichting, Stichting Bas Backer, Reitsma Fonds, Stichting Juckema Sideriusfonds, Stichting Siebolt Foundation, Kern met pit KNHM, bijdrage uit kernenfonds gemeente SWF, Rabobank Clubsponsoring en de gemeente Súdwest-Fryslân.