Prostituee krijgt acht maanden cel voor uitlokken moord op ex

Een prostituee (35) die een plan bedacht om haar ex-vriend te laten vermoorden moet van de rechtbank 8 maanden de cel in.

De vrouw, destijds wonend in Lelystad en werkend in Sneek, benaderde in maart 2016 een kennis (45) uit Sneek met de vraag of hij haar uit Elburg afkomstige ex (35) tegen betaling wilde vermoorden. Ze woonde samen met de Elburger maar wilde van hem af omdat hij haar uitbuitte, mishandelde en onderdrukte. 

De kennis nam de opdracht aan maar was vanaf het begin niet van plan die uit te voeren. Wel wilde hij de vrouw zoveel mogelijk geld afhandig maken. Ze betaalde 11.000 euro voor de moordopdracht en later, toen hij dreigde het plan aan de politie te vertellen nog eens 15.000 euro.

Wanhopige situatie

Behalve acht maanden cel legde de rechtbank ook nog een voorwaardelijke celstraf van vier maanden op met een proeftijd van twee jaar. Als het aan de vrouw had gelegen, had haar ex nu niet meer geleefd, stelde de rechtbank. Maar in het vonnis werd ook de wanhopig situatie betrokken waarin de prostituee zich bevond. Vanwege die omstandigheid viel de straf aanzienlijk lager uit dan eerdere straffen in vergelijkbare zaken. Het OM had een jaar cel geëist.

De kennis uit Sneek werd, conform de eis, veroordeeld tot 24 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De ex-vriend kreeg de zwaarste straf vanwege onder meer mensenhandel/uitbuiting en witwassen. Hij ging bijvoorbeeld op vakantie van het geld dat zij onder druk voor hem verdiende. ,,Hij bracht haar op doortrapte wijze nog verder in de problemen’’, oordeelt de rechtbank. De man kreeg een gevangenisstraf van 42 maanden waarvan 8 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.