Adonay (11) in geboorteland Eritrea begraven

BALK Het lichaam van de vorige week omgekomen Adonay Berhe (11) uit Balk is naar zijn geboorteland Eritrea gevlogen. Daar krijgt de jongen zijn laatste rustplaats.

De jongen kwam vorige week om het leven na een ongeval donderdagmiddag in zwembad Ny Sudersé in Lemmer. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. In elk geval is Adonay een tijd onder water geweest. Hij is met spoed in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden.

In het zwembad was donderdag een gewenningsles voor kinderen van basisschool De Cocon uit Balk. De school voor met name asielzoekers en enkele statushouders organiseert zulke lessen om kinderen in aanraking te laten komen met water. ,,Nee, watertrappelen nog niet eens. Het gaat om plezier in het water. Dat ze water niet als belemmering zien’’, zegt bestuurder Rika Tulner van stichting Nije Gaast, waar De Cocon onder valt.

Adonay maakte deel uit van een groep van elf kinderen die allemaal voor het eerst de gewenningsles hadden. Er waren vier leerkrachten van de school en twee badmeesters aanwezig, zegt Tulner.

Moeder Merhawit Kidane (36) is boos op de basisschool en het zwembad. Volgens de moeder heeft ze er tot twee keer toe bij een docente van de school op aangedrongen om mee te gaan. ,,Ik zei dat mijn zoon nieuw was en niet kon zwemmen.’’ De jongen verstond bovendien geen woord Nederlands of Engels. ,,Maar de docente zei: geen probleem. Ik ga met die kinderen.’’

Adonay was pas sinds enkele maanden weer herenigd met zijn moeder. Zij ontvluchtte vier jaar geleden Eritrea en kreeg in Nederland een verblijfsvergunning. Haar zoon mocht onlangs ook naar Nederland komen. Ze haalde hem zelf op in Ethiopië, waar hij al naartoe was gegaan met zijn oma. Al haar geld ging naar eigen zeggen op aan het naar Nederland halen van haar zoon. ,,En nu is hij dood.’’

Onmiddellijk na de dood van de jongen besloot zijn moeder dat het lichaam naar Eritrea moest. Daarvoor had ze zelf geen geld. Om die reden is een inzamelingsactie gestart, waarbij 23.000 euro werd opgehaald, voldoende om met aftrek van kosten de jongen naar zijn geboorteland te krijgen, meldt Margé Hof-Noordmans die de actie startte.

Volgens Tulner van de schoolstichting is de stichting niets bekend over de wens van de moeder om mee te gaan naar het zwemmen. In het algemeen is het volgens haar niet gebruikelijk dat ouders meegaan. Het onderwijs van de school is juist bedoeld voor kinderen die de Nederlandse taal niet beheersen, zegt ze. ,,Bovendien worden kinderen al op school heel goed voorbereid op de lessen.’’

Zwembad Ny Sudersé is na het ongeval tot en met zondag dicht gegaan. Volgens Jinke Doef, die het zwembad sinds januari met haar man exploiteert, was het nodig om de personeelsleden rust te geven. ,,Dat mensen ook even bij hun eigen dierbaren tot rust kunnen komen.’’

De exploitant en pandeigenaar Gert Jan Mondeel hebben dinsdag gesproken over extra veiligheidsmaatregelen. Volgens Mondeel was er niets mis met het bad, maar wilden de partijen toch kijken of er preventief zaken beter konden. ,,Het zwembad is sowieso veilig. Het is niet voor niets goedgekeurd.’’ Ook volgens Doef was de veiligheid op orde. ,,We hebben alles prima voor elkaar: het toezicht, de voorwaarden, dat is prima in orde.’’ Of er nog iets uit het gesprek is gekomen, is niet bekend.

In opdracht van het Openbaar Ministerie voert de politie de komende tijd onderzoek uit. Gekeken wordt wat er precies is gebeurd en of er sprake is geweest van eventuele strafbare feiten. De resultaten van het onderzoek kunnen enige tijd op zich laten wachten.

Tekst: Zander Lamme