Tjitze Bouma van Geertsma Assurantiën: ,,Ons vak draait om mensen”

Begin 2019 nam Tjitze Bouma Geertsma Assurantiën over van Bouke Geertsma. De in Wommels woonachtige Tjitze heeft ruime ervaring in de branche en kent het klappen van de zweep.

BALK - ,,Ik deed de MEAO in Sneek”, zegt Tjitze Bouma, ,,de administratieve richting met het vak Assurantiën erbij. Via een stage belandde ik op een verzekeringskantoor. Dit vond ik echt leuk! Voor mijn eindexamen had ik al een baan, en dat was best bijzonder, want in die tijd – begin jaren ’90 – waren er niet veel banen op dit gebied. Tot 1995 heb ik bij een drietal assurantiekantoren gewerkt, daarna begon ik voor mijzelf. Ik was jong en ambitieus en had in totaal 13 jaar mijn eigen kantoor. Vervolgens werkte ik acht jaar voor Univé, maar daar voelde ik me niet helemaal op mijn plek. Dus werd ik zzp-er en liet ik me door diverse kantoren inhuren. Uiteindelijk kwam ik in 2018 als tussenpersoon bij Bouke Geertsma terecht, we kenden elkaar al sinds 2002. We hadden een oriënterend gesprek over hoe we de toekomst zagen. In 2018 begon ik parttime bij Geertsma Assurantiën te werken, zo kon ik alle facetten proeven. Een klein jaar werkte ik mee op die manier, tot ik in 2019 het kantoor overnam van Bouke. Hij werkt nog steeds mee en is ook nog zeer betrokken. Ik ben heel tevreden over hoe het is gegaan en volgens mij is iedereen dat wel.”

Tjitze woont in Wommels en kent daardoor nog niet alle Gaasterlandse klanten. Mede daarom is het fijn dat Bouke nog met hem meeloopt. Ook het Ondernemers Netwerk Gaasterland levert mooie contacten op. ,,Ik vind het leuk om mensen te leren kennen”, vertelt Tjitze. ,,Ons vak draait om mensen, dat is onze kracht, net als de continuïteit. Wij coachen mensen financieel, in het enorme aanbod van producten zijn wij de filter. We zorgen ervoor dat mensen weer verder kunnen als er iets ergs gebeurt. Het persoonlijke aspect voor zowel particulieren als ondernemers vind ik bijzonder leuk. Ieder mens is weer anders, je kunt financiële producten niet copieren voor een hele straat.” Naast assurantiën biedt het kantoor tevens producten van de Regio Bank. En die passen precies in het straatje van Geertsma Assurantiën. ,,Wij ontzorgen als Regio Bank op een laagdrempelige manier”, legt Tjitze uit. ,,En dat is in de huidige tijd uniek. Mensen kunnen zonder afspraak zo langskomen. We doen niks anders dan 10 jaar geleden. De algehele markt wordt groter en daardoor afstandelijker. Maar wij werken bewust niet op afstand. Momenteel werken we met zes mensen, dus de kwetsbaarheid is eruit. Als je alleen werkt ben je niet altijd bereikbaar. Tussen de 6 en 10 medewerkers is ideaal. We hebben nu het eerste jaar gehad en we zijn daar zeer content mee. De samenwerking met de collega’s is heel prettig.”

Tjitze vindt dat mensen op het financiële gebied voor alles bij hem terecht moeten kunnen. ,,Wat dat betreft zie ik mijzelf als huisarts van de financiële dienstverlening. Behalve als iets echt specialistisch is, bijvoorbeeld de taxatie van een zakelijk pand, dan schakelen wij een specialist in. Wij fungeren als het eerste kanaal, onderzoeken waar de behoefte ligt. En wat zijn dan de vervolgstappen? De mensen in Gaasterland zijn ‘noflik’. ‘Doe maar gewoon’. Wij zijn continue op zoek naar verbeteringen in diensten en verzekeraars, maar zonder dat het ten koste gaat van de laagdrempeligheid.”

Tjitze ziet de toekomst zonnig in voor Geertsma Assurantiën. Het kantoor mag wat hem betreft nog wel iets groeien. ,,We willen graag op eigen kracht vooruit”, zegt hij tot besluit. ,,En dat betekent dat we qua medewerkers nog wel iets kunnen groeien, zonder dat de efficiency afneemt. Ook willen we dan niet de verplichting hebben dat we perse een product bij die of die partij moeten afnemen. Onafhankelijkheid vind ik erg belangrijk. In de financiële wereld zijn er drie categorieën, ten eerste: voor financiële diensten kun je maar bij een partij terecht, ten tweede: je kunt slechts bij enkele partijen terecht, en ten derde: de onafhankelijken. Wij horen bij die laatste categorie. We hopen dat er in de toekomst vanuit een toezichthouder een bepaald keurmerk komt, maar helaas is dat er op dit moment nog niet.”

Tekst: Amanda de Vries