Chris Draijer schaakt tijdens Valentijnsdag voor een mooie winst

RIJS Het was dan wel Valentijnsdag, maar de schakers van schaakclub Rijs en hun tegenstanders waren op de borden niet bijzonder lief voor elkaar. Gelukkig bleef de sfeer sportief in de twee thuiswedstrijden die ze deze avond speelden tegen viertallen uit Steenwijk en Emmeloord.

Het tweede team van Rijs begon mooi op tijd. Hun tegenstanders uit de polder kwamen in een sterke opstelling. Dat bleek aan het eind van de avond toen de kruitdampen waren opgetrokken. Alleen Henk Breimer hield zich goed, hij remiseerde tegen Anton Bakhuysen. Breimer is toch al goed op dreef de laatste maanden. Tjeerd de Vries speelde echt niet slecht, stond op voorsprong, maar vergiste zich in een combinatie. De nul gold ook voor Douwe Tjerkstra en Trienke Wijmenga. Eindresultaat 1/2 - 3 1/2.

Het eerste viertal van Rijs moest even wachten op de komst van hun rivalen, die uit Steenwijk komend kennelijk de weg kwijt waren. Maar op deze Valentijnsdag werd daar door de Rijsters geen punt van gemaakt. Herman Beks aan het eerste bord verslikte zich in het middenspel, toen hij een toren tegen een loper moest inleveren. Met knap weerwerk hield hij lang zicht op een gelijkspel, maar in tijdnood verslikte hij zich toch. Invaller Hans Starreveld had daarvoor al zijn koning moeten omleggen.

Gelukkig zijn daar dan nog Chris Draijer en Jan Brinkman. Zij hielden de eer hoog door te winnen van respectievelijk Jan Derks en Roel Kreunen, beiden gerespecteerde schakers. Vooral de partij van Chris Draijer trok de belangstelling van rondlopende schakers. Na een ingewikkelde afruil hield hij met wit twee torens en een pion over, waar Jan Derks een dame daar tegenover stelde. Bijna had Derks een matval geschapen, maar Chris was de laatste die kon lachen. Zijn toren kon zowel schaak geven als een aanval doen op de vijandelijke dame, dat bleek dodelijk. Hierdoor pakte Rijs 1 een wedstrijdpunt.

De kans op behoud in deze klasse is nu vrijwel zeker.