Styleconsulente Veronika Osinga-Sabolová: ,,Als mensen gaan stralen, dan gaat mijn hart open”

De in Slowakije geboren Veronika Osinga-Sabolová startte in 2014 haar eigen bedrijf StylExperience op. Ze adviseert en helpt met name graag vrouwen bij hun kledingkeuze en aankopen. Dit doet ze sinds kort in haar spiksplinternieuwe studio.

HEMELUM – Natuurlijk let je bij een interview met een kledingstylist meteen op outfit en kapsel. En het moet gezegd: Veronika Osinga-Sabolová ziet eruit om door een ringetje te halen. Hip roze truitje met pofmouwen en een zwart strikje, daaromheen een rode riem en een groene broek. Een strak geknipte bob die haar opvallende ogen prachtig laat uitkomen. Veronika is een krachtige persoonlijkheid die weet wat ze wil, maar die zich ook gemakkelijk in een ander kan verplaatsen. Ze woont inmiddels dertien jaar in Nederland, samen met man en kinderen.

,,Als klein meisje trok ik oma's mooie jurken en rokken aan. Ik draaide en danste erin en voelde me heel gelukkig”, vertelt ze. ,,Dat vond ik zo mooi. Ook vond ik toen ik een jaar of dertien was een zak met oude kleding van mijn vader. Helemaal in de jaren ’70 stijl, echt geweldig. Van die broeken met wijde pijpen en overhemden met puntkragen. Ik weet nog precies hoe het aanvoelde als ik die kleding droeg, want dat deed ik geregeld. Die strakke broeken op mijn huid. Ook ‘scande’ ik mensen altijd. Keek altijd of het plaatje wel klopte. Ik hou van ‘prefect’ en dat betekent voor mij: niet helemaal volgens de regels. Je bent goed zoals je bent, dat is perfect. Met je schoonheid maar ook kreukels en je tekortkomingen. Toen ik vijf jaar geleden vanwege de crisis ontslagen werd, ging ik er 100% voor om kledingstyliste te worden. Ik kocht doeken om kleuranalyses mee uit te voeren. Vervolgens oefende ik daarmee op vrienden en kennissen. Een opleiding volgde ik niet, ik wilde het eerst zelf in de praktijk leren.”

Toch miste Veronika een bepaalde basis om het beste advies van top tot teen te kunnen geven. Daarom volgde ze een opleiding tot stylconsulent in Roden. De eerste jaren werkte ze vanuit huis en op locatie, maar sinds kort heeft ze een prachtig nieuwe studio, waar ze haar klanten ontvangt. ,,Deze ruimte was eerst een garage, waar we veel opslag in hadden”, legt ze uit. ,,Dat betekende dat we veel moesten opruimen en spullen weg moesten doen. De verbouw van de garage ging heel vlot. Het dak ging eraf en al snel kwam er een kap op. Het grove werk hadden we goed voorbereid, maar het binnenwerk zorgde voor veel nadenken en beslissingen nemen. We kozen voor veel ramen die voor daglicht zorgen, tevens hebben we speciale daglichtlampen. Deze komen goed van pas bij de kleurenanalyses. Een interieurstyliste heeft alles opgemeten, en gekeken hoe mijn spiegels, paspoppen en kledingrekken er in pasten. Het was een openbaring! Iemand die mij echt begreep. De basis in de studio hierboven is voornamelijk wit, zo kan ik op de wand beamerbeelden projecteren. De tafel is ook heel multifunctioneel, als er workshops zijn, dan kan ik hem uitschuiven en anders in de ruimte zetten. De kleuren beneden zijn heel dynamisch. Een gele en een roze wand en een heel vrolijke trap. Daarentegen is de keuken weer spierwit. Voor mijn gevoel klopt alles nu. En dat gevoel gaat tot aan de koffiekopjes toe, alles is nieuw en in harmonie met elkaar.”

Naast het geven van kleuranalyses, stijl- en make up adviezen, doet Veronika ook aan kledingkast management. ,,Eerst deed ik dat bij klanten thuis, maar nu komen ze hier met hun kleding in een koffer. Samen kijken we dan welke kleding er weg kan en welke kleding op een andere manier gecombineerd kan worden. Mensen zijn heel snel geneigd tot het rigoureus weggooien van kleding, als ze een kleur- en/of stijladvies hebben gekregen. Maar er is zoveel mogelijk met kleding, ik heb altijd wel ideeën hoe ze onderling anders te combineren. En het is ook nog altijd mogelijk om kleding te ruilen bij mij. De ruimte van de kledingruil is groter geworden, we hebben een veranda eraan gebouwd. Het is nog altijd een knusse ruimte met een houtkachel. Ook de regels zijn veranderd, er worden nu meer gelijkwaardige ruilingen gedaan. Tot een week van te voren is de inbreng en kunnen mensen zich aanmelden voor de kledingruil.”

Veronika biedt naast de mogelijkheid tot personal shopper ook de mogelijkheid om een abonnement bij haar af te sluiten zodat je begeleid wordt in het hele proces van wennen, ontdekken en experimenteren. ,,En dat is belangrijk”, zegt ze ,,want vrouwen veranderen, bijvoorbeeld door hormonen. Wat vroeger wel stond, staat nu niet meer. Pigment verdwijnt uit de huid en het haar en lichaamsvormen veranderen. Het is wennen aan je nieuwe zelf. En een kwestie van doen en durven, dat hoort bij het hele proces. Ook werk ik sinds kort met arrangementen. De bedoeling daarvan is om mensen vanuit de stad naar de prikkelloze omgeving van Gaasterland te halen. Zo kunnen ze vanuit de rust zichzelf ontdekken. Welke stijl past het beste bij hen? Wat voelt goed? Ze slapen dan in B&B ‘de 7de hemel’ en kunnen bij lokale ondernemers bijvoorbeeld een massage of pedicure behandeling krijgen, en een lekkere lunch of diner gebruiken.”

,,Het is zo leuk om mensen te werken”, besluit Veronika. ,,Als ik zie hoe ze binnenkomen en hoe ze hier weer weggaan, dat is een wereld van verschil. Dan worden ze weer zichtbaar, en gaan ze stralen. En daar gaat mijn hart van open! Dat is heel mooi. Dat geef ik graag. Het is heel intiem werk. Ik leer mensen anders te kijken naar zichzelf, en dat is soms confronterend. Maar ik leg altijd de focus op balans en harmonie in hun verschijning. In de toekomst zou ik graag medewerkers van kledingwinkels willen adviseren en begeleiden. Ook lijkt het me fijn om presentaties voor grote bedrijven en kantoren te geven. Hoe is de eerste indruk? Die kun je maar een keer maken. De eerste indruk, die blijft hangen.”

Tekst: Amanda de Vries