Bakhuizen wil eigen zorgwoningen

BAKHUIZEN Het dorp Bakhuizen onderzoekt de mogelijkheden voor de bouw van zo’n vijftien zorgappartementen. De komende tijd wordt gekeken waar bewoners op zitten te wachten en hoeveel geld de bouw van een dergelijk complex kost.

Volgens Wink Blomsma, voorzitter van Dorpsbelang Bakhuizen, Mirns en Rijs, viel de laatste jaren op dat er vraag was naar dergelijke woningen. ,,We zijn eind 2017 begonnen met een coöperatie dorpshulp.”

De coöperatie helpt onder meer met de ondersteuning van mantelzorg. Vaak voor mensen die geen familieleden meer hebben. ,,Maar ook wel eens als een mantelzorger bijvoorbeeld lichtelijk overspannen is.”

,,We merkten toen dat de doelgroep van dorpshulp geen alternatief heeft als thuiswonen moeilijk wordt.” In dorpen als Balk of Koudum zijn wel al mogelijkheden om met hulp thuis te blijven wonen. ,,Maar het is veel leuker om in je eigen omgeving te blijven.”

Voor het te bouwen complex is de stichting Foar Elkoar Mei Elkoar opgericht. De stichting heeft onderzoeksbureau Partoer opdracht gegeven voor het doen van onderzoek. ,,Wat is haalbaar qua markt en financiën?”

In eerste instantie had de stichting een locatie aan de Lange Baan op het oog, maar die is inmiddels niet meer beschikbaar. Nu wordt gekeken naar de locatie St. Odulphusstraat 42. ,,Er is al een bod gedaan, er is al een principeovereenstemming. Op dit moment wachten we op een bodemonderzoek.”

De bedoeling is dat er zo’n vijftien appartementen komen. Mensen kunnen daar tot aan het eind van hun leven blijven wonen. ,,Tot het niveau waar verpleeghulp noodzakelijk wordt. Dan heb je hele zware zorg nodig, zoals bij iemand die compleet dement is en gevaarlijke dingen doet. Als dat aan de orde is zal iemand naar een verpleeghuis moeten.”

Bram Boehlé, voorzitter van stichting Foar Elkoar Mei Elkoar, zegt dat de stichting nog op zoek is naar een ondernemer of ondernemersechtpaar dat het complex wil beheren. ,,Onder meer om zorg te verlenen of om te regelen dat er zorg is.”

Blomsma van Dorpsbelang vermoedt dat er ‘ettelijke miljoenen’ nodig zijn voor het complex. ,,Dat red je niet met een paar tonnetjes.” Er wordt gekeken naar subsidies, leningen en mogelijk komt er een crowdfundingsactie. Als alles meezit hopen de initiatiefnemers dat de schep nog dit jaar de grond in gaat.