De Fryske Marren: ‘Of er dorpen of wijken op slot gaan bij een uitbraak van het coronavirus is aan de Veiligheidsregio Fryslân en de GGD’

REGIO Mocht het coronavirus in de gemeente De Fryske Marren worden aangetroffen, dan is het aan de Veiligheidsregio Fryslân en de GGD Fryslân welke maatregelen er worden genomen.

,,Dat geldt onder andere voor de vraag of er dorpen en wijken op slot gaan”, zegt een woordvoerder van de gemeente De Fryske Marren. Ook voor wat betreft het openhouden van scholen, sportclubs en bedrijven zijn de Veiligheidsregio Fryslân en de GGD Fryslân in dat geval volgens de woordvoerder aan zet.

De situatie rondom het coronavirus wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de GGD, het RIVM en de Europese autoriteiten (de ECDC). Zo nodig worden maatregelen getroffen.

,,Wij volgen de instructies van GGD Fryslân en hebben bijna dagelijks contact met hen aldus de woordvoerder van DFM.

Wie vragen heeft kan tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Infectieziektebestrijding van de GGD Fryslân: 088 22 99 222.

Adviezen

Geadviseerd wordt contact op te nemen met de huisarts als iemand koorts heeft van tenminste 38 graden Celsius en klachten heeft zoals hoesten of kortademigheid. Of de afgelopen twee weken contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus.

Ook wordt geadviseerd de huisarts te bellen voor wie de afgelopen twee weken de volgende landen of regio’s heeft bezocht: China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan), Singapore, Zuid-Korea, Iran en de Italiaanse gemeenten Bertonico, Casalpusterlengo, Castelgerundo (regio Lombardije), Castiglione d’Adda, Codogno, Fombio, Sesto Cremonese, Maleo, Mira (regio Veneto), Pieve Porto Morone, Pizzighettone, San Fiorano (regio Lombardije), Sesto S.G., Somaglia, Soresina, Terranova dei Passerini en V’o Euganeo.

Maatregelen

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn dezelfde maatregelen als die voor de griep en verkoudheid:

Andere adviezen die de GGD geeft zijn om regelmatig handen te wassen, te hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog en om papieren zakdoekjes te gebruiken.

Meer informatie

Voor meer informatie en de meest gestelde vragen zie www.rivm.nl en de website www.nederlandwereldwijd.nl/landen van het Ministerie van Buitenlandse zaken voor wie plannen heeft om naar het buitenland te gaan.