Raad wil onderzoek naar schoonmaakgeld

LEMMER - De gemeenteraad van De Fryske Marren wil een onafhankelijk onderzoek naar de afspraken over het schoonmaken van het strand in Lemmer.

Tot voor kort ontving ondernemer Gert Jan Mondeel uit Lemmer jaarlijks geld voor wat werd bestempeld als ‘schoonmaakwerkzaamheden’. De coalitiepartijen in de raad hebben een officieel verzoek gedaan bij de rekenkamercommissie van de gemeente. Ook andere partijen staan achter een onderzoek. Volgens fractievoorzitter Jan van Zanden van coalitiepartij CDA willen de partijen ‘een volledig beeld van hoe het is gegaan destijds’.

In de gemeenteraad is al jaren gedoe over een bedrag van 18.000 euro dat Mondeel jaarlijks ontving. Hij kreeg het geld bovenop de 300.000 euro die hij ontvangt voor de exploitatie van zwembad Ny Sudersé dat hij liet bouwen samen met de Beachclub. Het gebouw grenst aan het Lemster strandje.

Volgens Mondeel hoefde hij voor de 18.000 euro niets te doen en hoorde het bedrag bij de exploitatie. Verantwoordelijk wethouder Jos Boerland zei eerder dat hij vermoedde dat het bedrag deel uitmaakte van de onderhandelingen, maar hoe het allemaal precies was gegaan kon hij niet meer achterhalen.

,,We willen weten hoe het destijds is gegaan met de contacten en contracten’’, zegt Van Zanden. ,,We hebben het gevoel dat als we een vraag stellen er twee bij komen. We hebben nu maar eens gezegd: we vatten de koe bij de horens.’’

De rekenkamercommissie doet onafhankelijk onderzoek naar gemeentelijk beleid. Of er daadwerkelijk een onderzoek komt is een keus van de commissie zelf.

Lees ook: Raad wil onderzoek naar schoonmaakgeld