Bakkerij Prins stopt er na 138 jaar mee

Bakkerij Prins is in het weekend van Pasen voor het laatst geopend. De vierde generatie – broers Jouke en Douwe – stopt er na bijna 140 jaar mee. ,,We missen een jonge hond die de boel opklopt.”

HARICH – Waar nu nog de vertrouwde bakkersgeur hangt, is over enkele weken de lucht van hout te ruiken. Want Jouke en Douwe Prins stoppen met hun bakkerij. Zij hebben het pand verkocht aan een timmerman die er zijn werkzaamheden zal uitvoeren. ,,We hebben geen opvolgers,” zegt Jouke. ,,En we kwamen met iemand in contact die belangstelling had voor de bakkerij, inclusief winkel en woonhuis”, vult Douwe aan. ,,En de kans om het goed te verkopen heb je maar een keer. In gedachten ben je vaak bezig met hoe het in de toekomst met de bakkerij komt. Je gaat toch wat meer op de automatische piloot werken. Om een voorbeeld te noemen: jaren terug waren we in het najaar al bezig met de vraag wat oliebollen zouden moeten kosten. Nu was het steeds vaker pas in december.”

De bakkerswereld is ook behoorlijk veranderd. Supermarkten bieden steeds vaker, ook op zondag, verse broodjes aan. ,,Het hectische is er daardoor ’s zomers met toeristen wel vanaf. En steeds meer mensen volgen een glutenvrij of koolhydraatarm voedingspatroon,” legt Jouke uit. ,,Brood heeft een hele tijd in het verdomhoekje gezeten, en dat hebben we wel gemerkt in onze bakkerij. Daarnaast moeten we op alle producten etiketten plakken, waarop de E -nummers en ingrediënten staan. Alles moet je registreren. Als kleine zelfstandige wordt het dan steeds moeilijker. Maar gelukkig bleven er genoeg vaste klanten over die graag bij ons kochten.”

,,We hebben daardoor in al die jaren een hoop mensenkennis opgedaan,” vertelt Douwe. ,,We kwamen met allerlei verschillende mensen in contact, en met onze bakkerij stonden we midden in de samenleving. Ook doordat we veel op pad waren. Voorheen zagen we ook meer vertegenwoordigers, dat is ook veranderd. Het ouder worden, het vroege opstaan, ik kreeg er steeds meer moeite mee.” Jouke: ,,Toen we jonger waren maakten we elk feestje tot het eind mee, nu is het minder erg als je eerder naar huis gaat. Je hoeft niet alles meer mee te maken.”

De keuze om te stoppen was niet makkelijk voor de beide heren. ,,Je beslist zoiets niet binnen een week”, zegt Douwe. ,,En je gevoelens wisselen per dag.”

,,Onze vader Geert (83) komt nog iedere morgen van 8 tot 12.30 uur naar de bakkerij”, aldus Jouke. ,,Hij maakt dan zelf nog koek. Onze beslissing begrijpt hij wel, maar hij heeft het er wel moeilijk mee.”

Wat de beide broers na 11 april gaan doen, staat ook nog niet vast. Douwe: ,,Eerst maar eens in de rust. Ik rijd weleens op de vrachtwagen van een kennis. Komende zomer ga ik hem helpen. Dan kan ik ondervinden of dat misschien mijn nieuwe werk is.”

,,Ik heb geen idee,” zegt Jouke tot slot. ,,Ik sta er blanco in. Wat je zegt, eerst maar eens vakantie. Dan zien we daarna wel weer verder.”

kader

Geschiedenis Bakkerij Prins

1882: Auke en Geartsje Prins beginnen bakkerij in huurpand/café ‘de Belts’

1915: Zoon Jouke Prins koopt huidige pand

1958: Jouke Prins overlijdt, zoon Atte neemt zaak over, zijn broer Geert werkt

daar inmiddels ook

1991: Atte gaat uit de zaak, Geert zet hem voort met zonen Jouke en Douwe

2001: Jouke en Douwe nemen zaak over van vader Geert

2020: Bakkerij Prins stopt na vier generaties bakken ermee

Tekst: Amanda de Vries