Herman Beks aan kop bij schaakclub Rijs

RIJS In de derde ronde van de play-off bij de schaakclub Rijs vielen vrijdag enkele belangrijke beslissingen. Daar waren ook verrassingen bij.

Het was al bijna middernacht toen in de B-groep Hans Starreveld zijn opponent René Bakker door de klok joeg. Bakker had een gevaarlijke vrijpion, maar nog slechts enkele seconden op de klok. Zijn tactisch bedoeld remise-aanbod werd daarom ook door Starreveld afgewezen.

Met deze winst doet Starreveld goede zaken in de B-groep. Zijn concurrenten zijn Trienke Wijmenga en Cornelis Jellesma. Wijmenga mocht in haar handen knijpen met een remise tegen Auke Wouda, maar Jellesma blijft in het spoor door goed spel tegen Jan Pieter Feenstra. Verder revancheerde Jan Wevers zich voor de nederlagen van de afgelopen weken, door Cristina Ferreira te verslaan. Een echte favoriet is in deze groep nog niet aan te wijzen.

In de A-groep sloeg Herman Beks zijn slag. Hij accepteerde het voorstel om aan twee borden gelijktijdig te spelen. Douwe Tjerkstra en Henk Breimer waren zijn tegenstanders. Tjerkstra had zijn dag niet, in een gecompliceerde stelling met nog alles op het bord liet hij een paardencombinatie toe. Die werd hem noodlottig. Henk Breimer had een prachtig offensief, maar ook hij verslikte zich in het eindspel.

Beks voert nu de ranglijst aan in de A-groep, met Jan Brinkman op zijn hielen. Die versloeg Tjeerd de Vries met een niet te vermijden mataanval. Verrassing van de avond was toch wel de nederlaag van Chris Draijer tegen Jelle Jeltema. „Ik speelde twee goede zetten, maar helaas in de verkeerde volgorde,” was Chris' verklaring. En dat bekende schaakfenomeen deed hem de das om.