Lemster vishandelaar deelt 50.000 Chinese mondkapjes uit aan zorgmedewerkers

Mondkapjes zijn schaars goed in deze coronacrisis. Gelukkig heeft Lemster vishandelaar Rob van Asch een kofferbak vol met Chinese mondkapjes om uit te delen aan zorgmedewerkers in Friesland.

De mondkapjes komen van Haiqing, een grote visproducent uit China. Het bedrijf heeft er 10.000 in Lemmer laten bezorgen. Daar komen snel nog 40.000 mondkapjes bij. Als gift.

Van Asch, directeur van de Europese afdeling in Lemmer, verdeelt ze in Friesland en begon dinsdag zijn bezorgronde: „We willen iets doen voor de gemeenschap.”

Hij wil graag wat doen voor de zorgmedewerkers. „Als je allerlei mensen in je praktijk krijgt en je weet dat je niet genoeg beschermd bent, is dat niet fijn”, aldus de vishandelaar die nu voor even mondkapjesbezorger is geworden.

Hij brengt ze langs huisartsen, verpleegcentra en de Friese ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen, MCL in Leeuwarden en Antonius in Sneek. Het bedrijf kiest voor Friesland vanwege de connectie met Lemmer en omdat „het ministerie van VWS aangaf dat ze op korte termijn ingedekt waren. Prima, dan gaan we ze zelf verdelen”, aldus Van Asch.

Bezorgronde

En dus stapt de vishandelaar in de auto om een kofferbak vol met mondkapjes te bezorgen. De eerste stop is plaatselijke huisarts Karin Groeneveld. „Dit is echt fantastisch. Er is een groot tekort”, zegt Groeneveld als Van Asch met de mondkapjes aan komt lopen.

„Er komen nog meer, dus als je nog meer nodig hebt, dan roep je maar”, zegt de vishandelaar, zelf ook met een mondkapje op. Na een hartelijke groet, met de anderhalve meter afstand in acht, rijdt Van Asch snel door naar het achterliggende zorgcentrum.

Woonzorgcentrum Suderigge is momenteel, net als de andere verpleeghuizen in Nederland, een vesting. Bezoek is niet welkom, maar mondkapjes zijn dat wel. „We hebben al een klein voorraadje, maar als er echt wat gebeurt heb je er gewoon heel veel nodig'', aldus Annie Herder, locatiemanager bij Suderigge. ,,We zijn hier dan ook heel erg blij mee.''