De Brekken een week na heropening weer dicht

LEMMER - Net een week was restaurant De Brekken in Lemmer heropend, toen de eetgelegenheid vorige week zondag vanwege de coronamaatregelen alweer de deuren moest sluiten.

„We hebben met medewerkers en klanten de persconferentie gezien en we hebben daarna gevraagd of de mensen hun glas wilden leegdrinken en hun eten wilden opeten,” zegt eigenaar Albert Hessels (44).

Afgelopen zomer ontstond in het gebouw waarin het restaurant zit een brand, vermoedelijk door kortsluiting in een droger. „Het was een klein brandje, maar het heeft heel lang staan smeulen, waardoor alles door rookschade vernietigd was.” De keuken, de vloer en plafonds moesten worden vervangen. „Eigenlijk alles wel zo’n beetje.”

Een groot deel van het pand was verzekerd. Voor de rest moest het restaurant zelf bijleggen. „En we kregen hulp van anderen.”

Het restaurant vierde 7 maart de heropening van wat een mooi seizoen moest worden voor de zes fulltimers en ongeveer twintig parttimers. Dat de boel nu alweer dicht moet is vervelend, vindt Hessels, maar hij relativeert zijn problemen. „Het is spijtig voor ons, maar voor alle horeca en ook voor alle andere beroepen die ermee te maken hebben. Het treft ons, maar wij zijn niet de enige. Het hele land ligt gewoon plat, dat is veel zorgwekkender.”

Na de brand besloot het restaurant een afhaalpunt „in de verbouwing mee te nemen”. „Dat komt nu wel heel erg van pas.” Afhalen bij De Brekken kan dus nog wel. „En we bezorgen. Dat wilden we misschien komende winter doen, maar we kregen nu veel vragen van mensen die zeiden: kunnen we jullie helpen door te bestellen? We werden overladen met die verzoekjes. Dat mensen zo hun medeleven willen betuigen; mooier wordt het niet.”

Hessels heeft voor een aantal personeelsleden werktijdverkorting aangevraagd. Hij probeert naar eigen zeggen de overgebleven werkuren verder zo veel mogelijk evenredig over het personeel te verdelen.

Tekst: Zander Lamme