Geen lokaal hitteplan voor Fryske Marren

De gemeente De Fryske Marren gaat geen lokaal hitteplan ontwikkelen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente onlangs besloten.

De Adviesraad sociaal domein van de gemeente had het college ongevraagd geadviseerd om een dergelijk plan te ontwikkelen. De adviesraad is een onafhankelijke raad die bestaat uit vijftien leden. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies.

Een gemeentelijk hitteplan is een regionalisering van het Nationaal Hitteplan dat in 2007 is opgesteld door de rijksoverheid. In het hitteplan staat welke verantwoordelijkheden organisaties hebben tijdens een periode van aanhoudende hitte. Zulke periodes brengen gezondheidsrisico’s met zich mee voor onder meer ouderen.

Volgens de adviesraad is opvolging van het Nationaal Hitteplan ,,in de praktijk vrijblijvend’’. Daarom stelde de raad voor een concreet plan te maken.

De Fryske Marren vindt dat een eigen hitteplan niet nodig is. Volgens de gemeente zijn er op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau ,,heldere afspraken rondom hittegolven’’. ,,De verwachting is dat een gemeentelijk hitteplan eerder verwarrend dan aanvullend zal werken’’, schrijft verantwoordelijk wethouder Luciënne Boelsma.