Schakers winnen vlak voor sluiting

RIJS Het tweede viertal van schaakclub Rijs ging onlangs op bezoek bij de collega's uit Workum.

Tussen beide schaakverenigingen bestaat al geruime tijd een warme band. Spelers bezoeken over en weer toernooien van elkaar, of zijn zelfs lid van beide verenigingen. Het ons-kent-ons-sfeertje verhinderde niet dat er spanning in de lucht hing.

De Rijster schakers deden het tot deze ontmoeting net iets beter in de bondscompetitie, maar beide clubs konden de punten goed gebruiken om het risico op degradatie af te wenden. De uitslag aan het eind van de avond in de Klameare was een aangename verrassing. Slechts één remise gaven ze weg (Trienke Wijmenga tegen Siemon de Groot), daar stonden drie overwinningen naast.

Douwe Tjerkstra en Auke Wouda, leden van beide verenigingen (!), brachten de winst naar Rijs. En ook voorzitter Henk Breimer droeg bij aan een mooie eindscore van, 3,5 - 0.5. Rijs 2 is nu een mooie middenmotor in de tweede klasse van de Friese schaakbond.

Helaas moest de schaakclub kort hierna op bevel van hogerhand de activiteiten staken, zoals dat bij vele andere verenigingen het geval is. De situatie is nu ook voor de schakers onduidelijk. Dat betreft zowel de interne als de externe competitie. Een beslissing daarover valt binnenkort te verwachten, zeker als een eventuele hervatting weinig zin meer heeft voor de zomervakantie.