Bijzonder eerbetoon aan overleden Jan Leegstra

SLOTEN Deze week overleed Jan Leegstra uit Sloten op 81-jarige leeftijd. Leegstra was altijd zeer aktief in de Sleattemer mienskip. Maar door de coronamaatregelen mochten maar weinig mensen bij zijn uitvaart zijn. Condoleren is niet mogelijk en de crematieplechtigheid bijwonen is ook maar weggelegd voor een klein aantal mensen.

Daarom werd via Facebook de oproep gedaan om Jan Leegstra de laatste eer te betonen via een soort van haag van mensen (maar dan met inachtneming van de 1,5 meter regel). Mensen die op die manier afscheid wilden nemen van de bekende Sleattemer werd gevraagd om langs de Runwei en de Spanjaardsdijk te gaan staan. Veel mensen lieten op het bericht op Facebook weten dat ze wel wilden wel komen, maar mogen dat niet omdat ze bijvoorbeeld in een verzorgingshuis wonen dat ze niet mogen verlaten. Velen gaven wel gehoor aan de oproep en stonden in de straten van Sloten.

Jan Leegstra was bestuurslid, leider en supporter van voetbalvereniging “Sleat”. Hij was bestuurslid van Plaatselijk Belang Sloten en zwem-/surfgelegenheid “De Baaier”. Hij was bezorger bij Tafeltje Dekje. Bestuurslid van Concours Hippique in Rijs. Ook was hij diverse keren onderweg met mensen naar het ziekenhuis of naar de dagbesteding. Verder was Jan ‘s zomers rondleider in de Grutte Tsjerke.

Voor zijn vele vrijwilligerswerk werd Jan Leegstra op 28 april 2006 onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Leegstra laat zijn vrouw Rinske, zijn kinderen Rudy, Conrad & Trea, Karst Jan en zijn pakesizzers Ruurd Jan en Iebe Jelle na.

De gemeente De Fryske Marren geeft aan dat in deze tijd continue wordt gezocht naar een andere manier om toch afscheid te nemen van mensen. Dit mag van de gemeente, als mensen wel de regels in acht nemen die zijn aangegeven. Dus de 1,5 meter afstand en niet in groepen samenkomen. Ook denkt de gemeente dat ze met de plaatselijke belangen moet gaan spreken over dit soort zaken om heldere regels te formuleren, aangezien de maatregelen zeker nog een maand van kracht zijn.