Online raadsvergadering De Fryske Marren gestaakt

De eerste online raadsvergadering van de gemeente De Fryske Marren is gisteren spaak gelopen. De uitzending van het debat liep halverwege vast.

Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis vergaderde de gemeenteraad gisteren weer. Vanwege het verplicht afstand houden debatteerden de raadsleden via een videoverbinding. De beelden werden live uitgezonden op de raadswebsite.

Tijdens het debat, waarbij het ene raadslid rokend achter de webcam zat (Barelds, NCPN) en het andere raadslid vlak voor zijn spreektijd verdween (Volbeda, FNP), waren er de nodige moeilijkheden. De eerste zes minuten was er geen geluid te horen, daarna was niet iedereen even goed verstaanbaar.

Ruis

Sommige raadsleden hielden met name in het begin hun microfoon aan, terwijl anderen aan het woord waren. Dat veroorzaakte de nodige ruis. ,,Nogmaals, doe alsjeblieft de microfoon uit als je niet aan het woord bent’’, sprak burgemeester en voorzitter Fred Veenstra. ,,Anders dreigt deze vergadering te mislukken.’’

Uiteindelijk gebeurde dat dus alsnog. ,,Jammer dat de techniek ons in de steek laat en we de vergadering dus zojuist moesten beëindigen’’, twitterde Veenstra. ,,Volgende keer beter.’’

Behoorlijk programma

De raad had een behoorlijk programma op de agenda staan. De onderwerpen van in totaal drie raadsvergaderingen (die van 12 maart van 8 en 22 april) werden in een keer besproken. Tot besluiten zou het gisteren sowieso niet zijn gekomen, want vooralsnog mag stemmen alleen fysiek en dus niet digitaal.

De stream van het debat was niet anders dan bij een normaal debat. Bij reguliere vergaderingen maakt de raad gebruik van hetzelfde streamingsplatform. Volgens raadsgriffier Heleen van Dijk hield de stream op de website er plotseling mee op. ,,Dit had dus ook in een gewone vergadering kunnen gebeuren.’’

Videoproefdebat

Afgelopen maandag hield de raad nog een videoproefdebat. Gisteren leek iedereen het volgens Van Dijk ,,redelijk in de vingers’’ te hebben. Volgens haar ging het ,,eigenlijk zoals een normale vergadering’’. ,,Zo heb ik het ervaren. Het experiment was wat mij betreft geslaagd.’’ Maar het was de raad ,,niet gegund’’, concludeerde ze.

De raad bespreekt vandaag hoe en wanneer de vergadering wordt voortgezet.