Fryske Marren heeft zorgen over openbaar vervoer

Het college van burgemeester en wethouders van De Fryske Marren heeft zorgen over de nieuwe openbaar vervoerplannen van de provincie Fryslân. De provincie verstrekt komend jaar een vergunning aan een vervoerder voor de periode 2022 tot en met 2032.

Wethouder Irona Groeneveld (Groenlinks) schrijft in een collegebesluit dat de gemeente zorgen heeft ,,omtrent de bereikbaarheid en leefbaarheid van onze dorpen’’. Volgens de wethouder is er een grote kans dat sommige reguliere buslijnen worden omgezet naar maatwerk.

Dat maatwerk zou bestaan uit bijvoorbeeld buurtbussen of opstappers, bussen die je van te voren moet reserveren. ,,Voor de opstapper kan een maximum tarief van 3,50 euro worden gehanteerd per enkele reis wat een onacceptabel tarief is en wat een drempel kan zijn voor de reizigers’’, vindt de wethouder.

Groeneveld wil dat de provincie inzet ,,op een stevig, betaalbaar en aantrekkelijk OV-busnetwerk met zoveel mogelijk behoud van de reguliere lijnen op het platteland, waardoor het aantrekkelijk blijft om met de bus te reizen’’.

Eerder uitte het college van Súdwest-Fryslân ook al kritiek op de plannen. „Is het eenmaal weg, dan komt het zeker niet terug”, schreef het college van burgemeester en wethouders in een reactie.