‘Foar de neiteam’ vindt 500ste skûtsje terug

SNEEK - Stichting ’Foar de Neiteam’, de stichting die vanuit Grou skûtsjes opspoort en documenteert’, heeft in Engeland een skûtsje teruggevonden. Het is de 500ste die opduikt.

Via de aan de stichting verbonden Duitse speurder Ole Pfeiler is kortgeleden in Engeland de ‘Jaconise’ ontdekt. Dit skûtsje, gebouwd voor P. Dijkstra uit Paesens, liep in 1903 bij Barkmeijer Briltil van de helling. Nu functioneert het voormalig vrachtschip als recreatieschip en voor bewoning in Sowerby Bridge.

Sinds de oprichting in 2003 heeft de Stichting 'Foar de Neiteam' zich intensief bezig gehouden met het vastleggen, documenteren, toegankelijk maken en overdragen van historische gegevens van skûtsjes. Er is een begin gemaakt met digitale verwerking van een uitgebreid historisch archief op www.skutsjehistorie.nl. Daarin is als prominent onderdeel het Stamboek Skûtsjes opgenomen.

Het Stamboek Skûtsjes is een database waar alle 870 gebouwde skûtsjes in voorkomen met meer dan 2500 foto’s. Op meetnummer, naam schip of eigenaar/schipper is een skûtsje vaak snel opgezocht. Maar of ‘pake syn skip’ nog bestaat is dan vaak de vraag. Vele liefhebbers ontgaat inmiddels niets meer op het water.

Rechtstreeks of via mail en Facebook komen op pagina’s als (vervallen) skûtsjes/tjalken en Foar de Neiteam vele berichten binnen over gespotte skûtsjes. Een enkele keer is het een skûtsje dat nog niet eerder was getraceerd. Deze week is zo een mijlpaal bereikt. Het 500ste skûtsje is weer teruggevonden.

'Foar de Neiteam' gaat door met speuren. Alle skûtsjes terugvinden is een utopie, maar er zijn er nog genoeg waarvan hun geschiedenis nog niet vastligt in het Stamboek Skûtsjes. De oorspronkelijke naam van het nu getraceerde skûtsje, ‘Dankbaarheid’, spreekt voor zich. Dat is ook wat uitgedragen wordt naar een ieder die informatie over zijn eigen of ‘pake syn skip’ heeft. Informatie die de Stichting ’Foar de Neiteam' graag ontvangt.