Weblog burgemeester Veenstra | Nog vier weken afstand

Burgemeester Veenstra van De Fryske Marren schrijft wekelijks een weblog. Daarin gaat hij in op zaken die spelen in de gemeente of betrekking hebben op DFM. Hieronder zijn tekst.

De Kampioen, het blad van de ANWB, viel deze week in de bus. Er staat een mooi artikel over Gaasterland in.

Enkele citaten: “Fietsen door Gaasterland, een feest!” en “Sloten, misschien wel de mooiste van de Friese elf steden”. Dat wisten wij, als inwoners van De Fryske Marren, natuurlijk al lang. Mooi dat de ANWB dit ook aan hun miljoenen leden vertelt. Maar voorlopig kunnen die leden nog niet van al dat moois genieten. Onze minister-president riep ons op om vooral thuis te blijven en niet op vakantie te gaan. Wie een stukje wil lopen of fietsen moet dat nu in eigen omgeving doen. En afstand tot anderen blijven houden. Want alle maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn verlengd. Tot en met 28 april moeten we ons er aan houden.

Niet naar school, zoveel mogelijk thuis werken en al die andere regels die al een aantal weken van kracht zijn. Het is lastig, maar het moet. En gelukkig houdt vrijwel iedereen zich er aan. In de rapportages die ik van onze handhavers en van de politie krijg zie ik dat er nauwelijks problemen zijn. Integendeel, mensen waarderen het dat de handhavers op pad zijn en een kijkje nemen in supermarkten, bouwmarkten, campings, jachthavens en op sportterreinen. Het gaat dus goed.

Wat ik wel merk is dat mensen in de recreatiekernen zich zorgen maken. Het seizoen begint, het weer wordt mooier. Komen er volgende week toeristen waardoor het op straat en in de winkels extra druk wordt? Is het niet beter om de bungalowparken en de jachthavens te sluiten? Over die vraag hebben de Friese burgemeesters gesproken en een besluit genomen. Voor een algemene sluiting bestaat op dit moment geen noodzaak. We hebben met veel ondernemers contact gehad. Overal is het beeld hetzelfde. Bijna alle boekingen zijn geannuleerd. Er komen nauwelijks toeristen onze kant op. Dat wil niet zeggen dat de campings en bungalowparken leeg zullen zijn. Mensen die een eigen huisje of chalet hebben mogen daar gewoon gebruik van maken. Maar de algemene verwachting is dat het de komende tijd nog rustig zal zijn in de recreatiesector.

Ook in andere sectoren is het rustig. Op 6 april zou er in Sint Nicolaasga voor het eerst een uitvoering van de Mattheüs Passion zijn. Velen hadden zich daar op verheugd, er was immers nog nooit een uitvoering van dit prachtige stuk in onze gemeente geweest. De passie-uitvoering is voor velen een onderdeel van de Stille Week, de week voor Pasen. In de kerken is het nu letterlijk een stille week. Kerken hebben besloten de komende tijd geen normale diensten te houden maar ik merk dat er volop wordt geëxperimenteerd met digitale vormen.

Dat experimenteren deden we ook met onze gemeenteraadsvergadering. Allemaal digitaal met elkaar verbonden en het dan ook nog rechtstreeks uitzenden. Helaas ging het met die uitzending na anderhalf uur fout door een storing bij het bedrijf dat de uitzending verzorgt. Jammer, want de opzet was goed. Inmiddels hebben we dan ook afspraken voor een vervolg gemaakt. Op 15 april komt er waarschijnlijk een nieuwe digitale vergadering.

Met vallen en opstaan wordt er overal van alles bedacht om essentiële zaken door te laten gaan. Maar we merken dat de crisis grote invloed heeft op onze samenleving en op de economie. Toch zullen we om het virus in te dammen de komende weken met alle beperkingen van het dagelijks leven moeten leren leven. Alleen op deze manier heeft de bestrijding van het virus kans van slagen. Dat is niet voor iedereen gemakkelijk. Laten we daarom vooral in onze eigen omgeving aandacht voor elkaar houden. Bellen, schrijven, mailen, er is gelukkig heel veel wat nog wel mogelijk is!

(Tekst burgemeester Fred Veenstra)