Ziekenhuis: bij klachten bellen

SNEEK/EMMELOORD - Het Antonius Ziekenhuis merkt ook dat veel mensen momenteel terughoudend zijn om naar de dokter of zorgbehandelaar in het ziekenhuis te gaan. Ook de huisartsen merken dat er minder patiënten bellen.

Dat is niet nodig, laat het ziekenhuis in Sneek en Emmeloord weten, integendeel. ’Heeft u dringend medische zorg nodig? Dan is het Antonius Ziekenhuis er voor u’, zegt de afdeling communicatie in een bericht.

Het ziekenhuis laat weten genoeg capaciteit te heben om ook de nodige ‘niet-corona-‘zorg te verlenen en adviseert de huisarts als iemand een medisch probleem heeft, of het ziekenhuis als diegenen al onder behandeling bent van een specialist. Ook bij twijfel of zorg wel of niet kan wachten, wordt aangeraden te bellen. 112 bij spoed.

In het ziekenhuis zijn verschillende maatregelen getroffen om het risico op verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Zoals gescheiden patiëntenstromen, sluiting van het bedrijfsrestaurant en aangescherpte bezoekregels. De zorg voor coronapatiënten vindt plaats op geïsoleerde afdelingen en kamers en onze medewerkers nemen alle voorzorgsmaatregelen om besmetting of verspreiding te voorkomen. Het Antonius Ziekenhuis volgt daarin de richtlijnen van het RIVM.

Bevallen in het ziekenhuis is ook in deze uitzonderlijke tijd mogelijk. Er is voldoende plaats in het geboortecentrum, genoeg personeel en het ziekenhuis is 24 uur per dag geopend. Mocht een inleiding of keizersnede nodig zijn, dan is dat ook mogelijk. Indien een zwangere vrouw (mogelijk) met corona besmet is dan zijn er geïsoleerde kamers beschikbaar.

Veel zorg tijdens de zwangerschap kan telefonisch. Controles van moeder en baby moeten echt op de verloskundigenpraktijk of in de polikliniek Verloskunde plaatsvinden. Kom dus gewoon naar deze afspraken, zegt het ziekenhuis. ’Bel de verloskundige of het ziekenhuis bij klachten tijdens je zwangerschap. Ook bij hoesten, koorts of verkoudheid. Wij luisteren dan goed of het noodzakelijk is te komen en zorgen ervoor dat dit op een veilige manier kan.’