Nog geen besluit over verbouwing kerk Lemmer

LEMMER Vol spanning volgde Amanda Boesjes (29) vorige week woensdag de gemeenteraadsvergadering van De Fryske Marren. Haar plan voor de verbouwing van de voormalige gereformeerde kerk in Lemmer tot onder meer appartementen voor jong en oud zou worden besproken. Maar voordat de raad zover was, werd de vergadering vanwege een storing stilgelegd.

„Wel jammer,” vertelt Boesjes. „Want er zijn heel veel vervolgstappen afhankelijk van de vergunning. Dit is een milestone. Als ik goedkeuring heb kan ik verder.”

Eigenlijk wilde de vrouw, die in Lemmer opgroeide en nu in Haarlem woont, in de randstad een project beginnen. „Ik ben al heel lang bezig met een project om jong en oud bij elkaar te laten komen in een oud gebouw. Maar probeer dat maar eens in de randstad van de grond te krijgen. Dat is lastig, want de markt was heel erg overspannen. Toen kwam eigenlijk dit op mijn pad.”

De voormalige kerk werd in 2018 te koop gezet door het kerkbestuur. De kerkgemeente fuseerde met die van de hervormde kerk in Lemmer. Vanwege vergrijzing en een teruglopend ledenaantal werd besloten het kerkgebouw af te stoten. „Waarbij onze leden uitdrukkelijk de wens te kennen gaven de gebouwen zoveel als mogelijk een sociale functie te geven,” schreven de kerkrentmeesters aan de gemeenteraad.

Die wens zagen de leden van de kerk „unaniem” in vervulling gaan door het plan van Boesjes. „Toen ik daar rondliep tijdens een open avond dacht ik: ik ben eigenlijk gek om het te proberen in de randstad. Ik heb zelf ook hier mijn roots. Ik had al in gedachten wat ik ongeveer wilde en deze gebouwen zijn daar perfect voor. Deze locatie is ook een van de mooiste van Lemmer.”

Boesjes, die voor een Amsterdams adviesbedrijf als projectdirecteur financiële haalbaarheidsonderzoeken doet voor hotels, wil in de pastorie vier appartementen maken en in het oude verenigingsgebouw dertien. Alle gebouwen blijven volgens haar staan. „Ik verander alleen maar binnen de bestaande muren.”

De kerk zelf zou een plek moeten zijn voor bijvoorbeeld de bridgeclub, de toneelvereniging en ook voor bruiloften en vergaderingen. „Ik wil die ruimte de functie teruggeven van een kerk: een open deur voor de maatschappij waar iedereen graag komt en geïnspireerd raakt.” De consistorie wordt straks waarschijnlijk gehuurd door GGZ Fryslân dat nu nog aan de Pampusstraat zit.

Achter het plan van Boesjes gaat een idee schuil over eenzaamheid en individualisering. Volgens Boesjes hebben zowel jongeren als ouderen daar last van. „Ik geloof dat ze elkaar juist kunnen versterken.” Ze hoopt dat voor elkaar te krijgen door de groepen, pak en beet 18 tot en met 35 jaar en 65-plus, „samen te laten leven”. „Met mooie gemeenschappelijke ruimten die je uitnodigen om gezamenlijk ergens te gaan zitten.” Zo komt er een gemeenschappelijke tuin en woonkamer met keuken voor de bewoners.

Voor het plan heeft Boesjes het bedrijf CU Living opgericht. Hoeveel ze voor de kerk heeft betaald - de koop is onder voorbehoud - wil ze niet zeggen. Het totale renovatieproject kost volgens haar zo’n 2,5 miljoen euro.

De bespreking van het plan door de gemeenteraad vindt nu woensdag 15 april plaats. Of dan ook een stemming volgt is onduidelijk. Vooralsnog mag de raad dat niet digitaal doen.

Tekst: Zander Lamme