Ingezonden | De aarde, de lelies en het gif

OUDEMIRDUM Piet Salverda uit Oudemirdum stuurde ons deze ingezonden brief. Hij schrijft:

„Twee weken geleden las ik een stuk in de Balkster Courant over Theo de Zwart en zijn strijd tegen het gif in de lelieteelt. Theo vecht dus al jaren tegen de overheid om alsjeblieft gezonder te mogen leven.

Ik heb groot respect voor hem, zoals hij die strijd blijft voeren. Maar het is toch te gek voor woorden dat de overheid die belachelijk schadelijke stoffen nog steeds blijft toestaan? Blijft toestaan dat de aarde stelselmatig verder wordt vergiftigd? En daar is de lelieteelt voor ons een zeer nabij voorbeeld van.

Langzaam dringt gelukkig het besef door dat we met z’n allen bezig zijn om onze aarde op een heel snelle manier te verwoesten. Dringt het besef door dat we een andere weg in moeten slaan. Een weg met veel minder stikstof, nitraat, plastic, Pfas, pesticiden of weet ik veel wat voor troep nog meer.

De gemeentelijke politiek lijkt nu een 50 meter vrije spuitzone te gaan instellen als bescherming tegen de lelieteelt. Veel te kort natuurlijk, en daarnaast gaat het gif de grond toch wel in. Maar laten we het als een positief signaal zien. Een signaal dat ons helpt een andere kant op te gaan denken.

Piet Salverda, Aldemardum”