Willem en Frederika „opnieuw” in huwelijksbootje in trouwkleding van toen

BALK Willem en Frederika van der Veer waren maandag 25 jaar getrouwd. Een feestje dat er anders vast was gekomen, mocht niet doorgaan door de Corona. Maar daar lieten familie en vrienden zich niet door uit het veld slaan. Ze kregen toch een feestje. Op anderhalve meter afstand en op allerlei adressen . En hij in zijn trouwpak van toen en zij in haar trouwjurk van toen.

Ietwat verbouwereerd stapt het paar uit hun voordeur. Er klinkt muziek die normaliter bij de voltrekking van een huwelijk klinkt. Voor de deur een mooie mini cooper. Met strik en al en blikjes aan de bumper. De buurt heeft overal de vlaggen uitgehangen en familie staat hen toe te klappen. De eigenaren van de Blokker staan er wat verlegen bij. Ze weten niet wat verder de bedoeling is, maar hebben zich op aandringen van familie en vrienden eerst de hele middag niet laten zien in hun woning. „Ik ben maar naar de woonboulevaard gegaan. Ik heb stoelen gekeken,” zegt Frederika. Willem was gewoon aan het werk in de Blokker en zijn vrouw ging daar na verloop van tijd ook maar naar toe. Want wat hen stond te wachten, ze hadden geen idee. Toen ze naar huis mochten, moesten ze hun oorspronkelijke trouwkleding aan trekken. Die hadden ze altijd nog bewaard. En in die kledij stappen ze de woning uit. „Doen we het nog een keertje over zo,’ zegt Willem tegen zijn vrouw terwijl hij haar helpt met jurk en sleep.

Traantje

Vervolgens moeten ze in de mini cooper stappen. Ze worden naar Frederika haar ouders gereden, een paar straten verderop. Moeder Van Huizen is duidelijk geëmotioneerd bij het zien van haar dochter en schoonzoon. Ook de bruid pinkt een traantje weg. Ondertussen heeft zuster Willy allerlei hapjes en drankjes neergezet op een statafel. Het paar krijgt een gebakje met hun eigen beeltenis aangeboden en natuurlijk een drankje. ‘En dat gaat nog een aantal keren gebeuren,”lachen de familieleden zonder dat het tweetal het hoort. Het paar heeft nog geen idee dat er nog 6 adressen volgen langs broers en zussen en collega’s van de Blokker.

Het stel trouwde 25 jaar geleden in Franeker, want daar kwam Frederika vandaan. Beide werkten ze toen bij de Hema. Later ging zij in het ziekenhuis aan de slag. Zij trouwde uit huis en nu staan ze weer bij het ouderlijk huis. Maar dan 25 jaar verder. En wat het geheim van die lange verbintenis is? „Geven en nemen. En lol met elkaar hebben,’ zegt Frederika stellig. En dan voegt ze er aan toe:”En dingen altijd uitpraten.”.