„Heel blij van weer kinderen in de school”

BALK Bij ‘t Hazzeleger in Balk zijn ze heel blij dat ze weer kinderen in de school hadden de afgelopen week. En ouders en kinderen waren eveneens heel positief. Ondanks het feit dat ook het thuisonderwijs goed liep, zijn ze toch blij dat ze het gewoon weer naar school gaan hebben kunnen oppakken. Dit zegt directeur Greetje Veenstra van de Daltonschool.

„We hebben elkaar gemist. Wij de kinderen, de kinderen ons en misschien nog wel belangrijker de kinderen elkaar. Daarom was het zo fijn om elkaar weer te zien en weer lekker naar school te gaan,” vertelt ze daarover. „Maar bijvoorbeeld ook om naast weer te leren, samen te zingen, te knutselen en met elkaar te praten.” Ook de leerkrachten vonden het fijn dat ze weer met elkaar voor de klas konden staan.

Dat er wel de nodige maatregelen getroffen moesten worden, wist ook iedereen. ‘Maar ook dat ging echt heel goed. Het halen en het brengen. Het afstand houden en het handen wassen. Voor de allerkleinsten lukt het trouwens niet altijd om afstand van elkaar te houden. En soms is het ook wel ingewikkeld als je als leraar iets moet uitleggen. Door het aan te wijzen bijvoorbeeld.” Toch ging het over het algemeen allemaal heel goed zegt ze daarbij. ‘En ja ook daarin moeten we allemaal onze weg vinden.” Wel had de school over die afstand en ook wat praktischer zaken al goed nagedacht. „In onze school staat zelfredzaamheid altijd al voorop. Maar nu hebben we om wat extra zaken gevraagd. Trek de kinderen gemakkelijke kleding aan voor als ze naar de wc moeten. Zorg voor bekers die gemakkelijk te hanteren zijn. Zorg voor broodbakken die ze zelf kunnen openen.. Dat soort zaken. Bij ons op school hebben kinderen echter ook altijd een maatje. Dus lukte dat niet, dan wisten de leerlingen dat ze daar hulp konden vragen.”

Gezondheid voorop

Dat bij alles de gezondheid van kinderen, hun familie en omgeving en leerkrachten voorop staat onderstreept Veenstra nog wel een keer. „En we hopen natuurlijk dat het onderzoek klopt waarin staat dat kinderen de ziekte niet snel krijgen en ook niet snel overdragen. In die zin vertrouwen we maar op de deskundigen van ons land.”

Dat ouders, leerlingen en leerkrachten dit thuis zitten ook niet nog maanden hadden volgehouden, daarvan is Veenstra wel overtuigd. „Maar dat het tot die tijd zo goed is gegaan, daar ben ik eigenlijk wel heel trots op.” Ook krijgt ze soms hele positieve geluiden te horen van ouders. „Die zeggen dan bijvoorbeeld dat hun kind voor de laptop een spreekbeurt heeft gehouden die geweldig goed ging.. En dat het kind op die manier meer durfde. Daar leren wij dan ook weer van.” Ook viel het de directeur op hoe serieus kinderen hun thuisonderwijs hebben genomen. ‘Dat ging over het algemeen genomen echt heel goed.”

Niet iedereen voor de klas of in de klas

Overigens staan niet alle leerkrachten voor de klas. En gaan ook niet alle kinderen naar school. Ouders die hun kinderen thuis wilden houden omdat ze het toch niet vertrouwen, daarvoor heeft de school alle begrip. Voor leerkrachten die in de risicogroep vallen eveneens. De leerlingen die thuis blijven, krijgen overigens dan wel gewoon nog een vorm van online onderwijs.

De leerlingen van ‘t Hazzeleger gaan overigens om de dag naar school, maar dan wel hele dagen. Doordat de groepen dan wel kleiner zijn, is er ook ruimte om lekker creatieve dingen met elkaar te doen. Maar er is nu ook veel meer ruimte voor een gesprekje. „Je zou kunnen zeggen dat we nu meer tijd voor elkaar hebben.”

De school wacht nu in spanning af wat de overheid op 20 mei gaat zeggen over een vervolg. „Dat is weer een spannend moment waarbij we allemaal met ingespannen adem voor de tv zitten. De vraag is dan of we weer helemaal open mogen. Maar we willen natuurlijk graag weten hoe het zit met het onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen. Want het zou toch wel heel fijn zijn als de school weer open mag. Ook al voor het afscheid van de kinderen van groep 8. Dat kun je namelijk nooit meer over doen. Maar nogmaals dan wel als het gezond kan. Want gezondheid en veiligheid staan voorop.”