Onderwijsminister geeft groen licht voor fusie: Nordwin College gaat op in Aeres

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft groen licht gegeven voor de fusie tussen onderwijsorganisaties Aeres en Nordwin College. Met ingang van het schooljaar 2021-2022 gaan alle scholen onder de naam Aeres verder.

Aeres, dat in het midden van het land ‘groen’ onderwijs aanbiedt, moet Nordwin weer in rustig vaarwater brengen. In 2018 heerste er onrust binnen de scholenkoepel, toen een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie uitkwam en voormalig topman Ton Stierhout botste met de raad van toezicht.

Hij moest uiteindelijk, na een rechtszaak, per 1 juli vertrekken en werd opgevolgd door Ilona Dulfer. Dulfer leidde vervolgens de zoektocht naar een fusiepartner en zorgde voor een reorganisatie.

In Aeres werd die partner gevonden. Het doel van de krachtenbundeling is om samen een sterke onderwijs- en kennisorganisatie te vormen die zich richt op het leveren van topkwaliteit in het groene onderwijs.

15.000 leerlingen

Aeres, dat in vijftien plaatsen in Gelderland, Utrecht en Flevoland gevestigd is, ‘krijgt’ er dus vier scholen bij: Nordwin heeft locaties in Sneek, Buitenpost, Leeuwarden en Heerenveen. Het totale aantal leerlingen en studenten van de fusie-organisatie zal rond de 15.000 komen te liggen. De scholenkoepel zal ruim 1900 medewerkers tellen, die verspreid over 20 vestigingsplaatsen werken.

De twee scholenkoepels vallen door de fusie onder één raad van bestuur en raad van toezicht. De organisaties gaan verschillende processen nu integreren, zodat ze verder kunnen als één Agrarisch Onderwijs Centrum.

Een maand geleden concludeerde de Onderwijsinspectie overigens dat Nordwin door het dal heen is en dat er weer ‘voldoende vertrouwen’ in de onderwijsinstelling voor groen vmbo en mbo is. Het intensieve toezicht van de inspectie is beëindigd.