Museum Hindeloopen opent weer

HINDELOOPEN Museum Hindeloopen gaat weer open. Vanaf maandag 1 juni 2020, 13.30 uur is het prachtige kleine museum weer te bezichtigen. Daarna kunnen bezoekers dagelijks rustig en corona-proef de schitterende collectie en Hindelooper kamers weer bewonderen. Bezoek van het museum is alleen mogelijk via reservering, telefonisch 0514 – 521420 of via de mail: info@museumhindeloopen.nl. Met de opening van het museum kunt u ook VVV – Hindeloopen weer binnenlopen, op gepaste afstand, voor de nodige toeristische informatie over Hindeloopen en omgeving.

Wisseltentoonstelling

Tegelijk met de opening van het museum vindt ook de opening plaats van de nieuwe wisseltentoonstelling ‘Een veilig heenkomen’ – 75 jaar bevrijding Hindeloopen.

Een mooie ingerichte tentoonstelling gerealiseerd door Henk Smid en Maurice Wery. Tijdens de oorlogsjaren maken de inwoners van Hindeloopen het verschil. Sommigen worden gemobiliseerd, anderen sluiten zich aan bij het verzet of nemen onderduikers in huis. De geïsoleerde ligging van het Zuiderzeestadje, maar ook de inborst van de bewoners, zorgen ervoor dat vele onderduikers een veilig heenkomen vinden in Hindeloopen. Sommige onderduikers kunnen werken als visser of als boerenknecht. Zij maken jarenlang deel uit van het leven van alledag. Joodse onderduikers moeten zich schuilhouden. Hun Hindeloopen zag er heel anders uit, gezien vanuit hun schuilplaats. Vele jaren later, vindt één van de laatste ‘onderduikers’ onderdak in Hindeloopen, Peter Hazelaar. Speciaal voor deze tentoonstelling is er een stadswandeling gemaakt door Henk Smid.