VV Workum blijft derdeklasser; promotieverzoek niet gehonoreerd

WORKUM VV Workum speelt ook volgend jaar derde klasse. De club had een verzoek ingediend om in de nieuwe jaargang een niveau hoger te spelen, maar dit is niet gehonoreerd.

De ploeg van trainer Jente Bootsma stond bij het stilleggen van de competitie zes punten voor op nummer twee SWZ uit Sneek. Ja, er waren nog acht wedstrijden te spelen, maar de Workumers waren op de goede weg om voor het eerst in twintig jaar weer eens in de tweede klasse te spelen, zo menen ze binnen de club.

,,Het is jammer voor ons”, omschrijft Bootsma het gevoel binnen VV Workum. Dinsdag werden alle clubs die een verzoek hadden gedaan op de hoogte gesteld van de uitkomst. ,,Ik was de hele middag zenuwachtig. Het voelde een beetje als wachten op de uitslag van je examens.”

Maar de trainer, die zijn contract in de winter met een jaar verlengde, zag de kansen langzaam slinken. ,,Hoe langer het duurde, hoe kleiner de kans voor ons werd.”

Er was namelijk maar beperkt plek voor verschuivingen. In de tweede klasse (regio Noord) kwam maar één plaatsje vrij en er waren vier ploegen die promotie aangevraagd hadden -die mogelijkheid bood de bond nadat door de coronacrisis alle amateurcompetities ‘nietig’ zijn verklaard.

De KNVB heeft voor de noordelijke regio Achilles 1894 uit Assen aangewezen als promovendus. Dat is gebeurd op basis van het puntengemiddelde, waarbij simpelweg het aantal punten is gedeeld door het totaal gespeelde wedstrijden.

Bootsma en voorzitter André Visser waren zelf ook aan het rekenen geslagen. ,,Wij stonden ook bovenaan, 6 punten voor, en hebben ook het gevoel dat we aan de tweede klasse toe zijn. Maar van de vier kandidaat-derdeklassers hebben wij met 2,35 het slechtste wedstrijdcoëfficiënt”, zei laatstgenoemde al tegenover de Leeuwarder Courant.

Bootsma gokte nog op een ander scenario: ,,Ik had hoop dat de KNVB de competities groter zou maken.” Maar al in een vroeg stadium blijkt dat dit geen optie is. ,,De KNVB heeft dit best goed gedaan”, doelt hij op het proces. ,,Ze hebben duidelijk gecommuniceerd.”

Dat Workum daardoor min of meer buiten de boot valt -het besluit kwam niet als een totale verrassing- blijft jammer volgens de trainer. ,,We wilden heel graag naar de tweede klasse. We vinden dat we als club zijnde op dat niveau zitten. We hebben alles goed voor elkaar: we hebben een mooi nieuw complex, het tweede en de onder-19 spelen op een goed niveau en de onder-17 is vorig jaar kampioen geworden”, noemt hij als voorbeelden. ,,We stonden 6 punten los; we hadden zeker meegedaan om promotie.”

Hij kan toch leven met het besluit vanuit het bondsbestuur, zeker omdat er in Friesland een kandidaat was die er nóg beter voor stond: Leovardia uit Leeuwarden had een voorsprong van 13 punten in de derde klasse B. ,,Dan hadden zij voorrang gehad”, meent Bootsma. Hij besluit: ,,Het blijft heel erg jammer, maar wij richten onze pijlen op volgend seizoen.”