Zwagemer helpt kinderen met rugzak daarvan af op warme plek

HARICH/SNIKZWAAG Fokke Tuinier uit Harich nam een aantal maanden geleden zorgboerderij De Zwagemer in Snikzwaag over. Midden in de coronatijd. Daar geeft hij jongeren met een rugzakje de plek die ze verdienen en zorgt hij ervoor dat ze hun rugzakje af kunnen doen.

Tuinier was onder andere een tijdje manager groenvoorzieningen bij een sociale werkplaats. In zijn beleving ging het daar helemaal fout met jongeren die met een psychische en of verstandelijke beperking kampen. Hij wilde dat anders doen en doet dit nu ook op zijn eigen zorgboerderij De Zwagemer in Snikzwaag. Jongeren met een rugzakje krijgen via dagbesteding eerst inzichtelijk wat ze leuk vinden om te doen. Vervolgens zorgt De Zwagemer er voor dat dit rugzakje verdwijnt en de jongeren zonder rugzakje en met een diploma of certificaat op zak aan de slag kunnen. Aan de slag bij De Zwagemer zelf trouwens, want dat veilige plekje dat Tuinier hen biedt, wil hij hen blijven bieden. Het betekent overigens niet dat de jongeren allemaal bij de zorgboerderij annex paardenpension, annex camping aan de slag gaan. „Dat kan wel, maar we zoeken een geschikt plekje voor ze bij een bedrijf, een boerderij, een gemeente, een instelling of wat dan ook maar. Maar de veiligheid die wij ze bieden blijft. Want ze blijven bij ons in dienst en dus houde ze ook de begeleiding die daar bij hoort. We laten ze niet meer los.”

Wat de kinderen zelf willen en kunnen staat in het hele traject voorop. Dit wordt inzichtelijk gemaakt met een gesprek en een proefperiode. ´We kijken altijd wat het beste is voor het kind. En dat kan van alles zijn. In de werkplaats, tussen de paarden, tussen de kippen of op de camping. Maar het kan ook op een plek zijn waar geknutseld wordt. Of we vragen de buurvrouw die kaas maakt of iemand haar mag komen helpen. Ook vragen we gemeenten, clubs of anderen of ze iemand nodig hebben. Zo hebben we momenteel jongeren geplaatst die dolgraag in het groen werken. Zij houden de voetbalvelden schoon door al het onkruid eromheen te verwijderen.” Tuinier is om die reden momenteel bezig met gesprekken door de hele gemeente De Fryske Marren en de Sudwesthoek om er voor te zorgen dat de jeugd een goede plek krijgt. Altijd vanuit de gedachte van een goede match. En altijd onder onze leiding en begeleiding.´ Het aantal jongeren dat daarbij geplaatst kan worden is volgens Tuinier oneindig. „Want het kan overal zijn, waar iemand werk kan verrichten.”

Zo valt de camping volledig onder de verantwoordelijkheid van de jongeren die bij de Zwagemer werken. „Zij bepalen, Natuurlijk kijk ik ook wel wat er gebeurt, maar als zij zeggen dat de camping vol is, dan is hij vol. Maar ze zorgen verder ook voor de ontvangst van de gasten, brengen ze naar hun plelke, maken er schoon en zorgen voor een nette camping.”

Als ouders van een kind met een rugtasje geïnteresseerd zijn in deze werkwijze voor hun kind kunnen ze contact opnemen met de Zwagemer. `Bel ons, we doen een intake, drinken samen koffie en kijken samen naar de mogelijkheden. Vanzelfsprekend gaan we daarna in gesprek met de jongen of het meisje om te horen wat hij of zij er van vindt en wat hij of zij leuk vindt.`

Tuinier startte i nde coronatijd. Niet de meest positieve tijd om een eigen bedrijf te beginnen. Maar hij zag vooral ook dat jongeren en hun ouders vastliepen en sprong daarop in. Daarom biedt de Zwagemer verder de mogelijkheden om met het persoonsgebonden budget (pgb) een aantal dagen dagbesteding in te kopen. `Veel ouders hebben het best zwaar gehad de afgelopen tijd en moeten misschien nog werk inhalen of vinden het fijn dat hun kind in de vakantie gedeeltelijk elders een leuke tijd heeft. Er rijdt een busje door heel Zuidwest Friesland om jongeren op te halen en ze hier vervolgens een warm plekje te bieden. Natuurlijk is dat inclusief eten en drinken, wij zorgen voor alles. Maar het mag ook een halve dag aan dagbesteding zijn.`

De Zwagemer is daar in februari al mee gestart en verwelkomt iedere dag al tussen de 10 en 14 jongeren op die manier. ´Jongeren moesten thuis blijven van school, wij hebben toen gezocht naar een goede oplossing. Met een 1 op 1 begeleiding zodat ze niet met elkaar in contact hoefden te treden. Op dit enorme terrein en grote pand is dat heel goed te doen. Nu de regels zijn versoepeld, zijn we het blijven doen. Ook in stageverband. Want er is momenteel geen bedrijf dat haar deuren openzet voor nieuwe stagiaires. Bij ons kan dat heel goed en vinden ze een warme plek, waar ze verder mee kunnen.”

Informatie: www.zwagemer.nl.