Herdenking crash Koudum 1942 na 78 jaar

KOUDUM Op 3 juli 1942 werd een geallieerde bommenwerper, onderweg naar Bremen, onderschept door een Duitse nachtjager met als gevolg dat de Hampden AE 248 explodeerde en neerstortte op de plek waar nu De Finke staat.

Drie bemanningsleden overleefden de crash niet. Zij liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Koudum. Piloot Kingsley Brown kon de ramp navertellen en zat de rest van de oorlog in krijgsgevangenkampen. Hij schreef zijn oorlogservaringen in het boek: “Bonds of Wire”. Na 70 jaar, 3 juli 2012, werd op initiatief van de Wurkgroep Histoarysk Koudum, een herdenkingsmonument onthuld. Stichting Missing Airmen Memorial Foundation heeft hen begeleid bij het oprichten van het monument aan de Tj.vd Walstraat.

En 3 juli 2020, 78 jaar later, heeft de Fleanmasine Kommisje van Stichting Histoarysk Koudum besloten dat er, vanwege 75 jaar bevrijding, een kleine herdenking moest plaatsvinden. Jan de Vries, voorzitter van Histoarysk Koudum, leidde de plechtigheid. The Last Post werd gespeeld door trompettiste Tineke Jongsma. Na een minuut stilte werden er bloemen bij het monument gelegd.

Ulfert de Jong, sprak namens de Fleanmasine Kommisje, die verder uit Loes de Boer, Sjoerd Huitema en Frits Hellendoorn bestaat, over de realisatie van het monument en dat hij tijdens het proces een tel.nr. kreeg van café-eigenaar Dirk Osinga van een nabestaande die op de begraafplaats was geweest en vragen had. Ulfert nam contact op en het bleek Mary Bethune te zijn, de verloofde van de omgekomen navigator Williams. Dit contact kwam goed van pas in de verdere ontwikkeling van het monument. Mary Bethune heeft in 2012, samen met burgemeester Hayo Apotheker, het monument onthuld. Het monument is een waardevol gedenkteken ter ere van hen die voor onze vrijheid vochten.