Allerlaatste schooldag Op ‘ e Terp na 99 jaar

SONDEL Na 99 jaren zijn op 1 juli 2020 de deuren van christelijke basisschool Op ‘e Terp voorgoed gesloten. De laatste maanden van het bestaan van de school verliepen door het Coronavirus en de sluiting van alle scholen in Nederland op 16 maart heel anders dan vooraf gedacht. Lange tijd was het onzeker of de school voor de definitieve sluiting nog wel open zou gaan. Door het team van Op ‘e Terp sprong hier op een creatieve op in door het maken van een wekelijkse serie SchoolDichtJournaals op YouTube. De leerkrachten en interim-directeur trokken de meest bijzondere kostuums aan en zetten de gekste pruiken op om als kleurrijke personages de leerlingen en hun ouders creatieve opdrachten te geven en op een zachte manier voor te bereiden op de sluiting van de school.

Iedereen was blij toen de scholen op 8 juni weer volledig open mochten. De laatste vier weken van Op ‘e Terp konden toch nog samen beleefd worden. De serie SchoolDichtJournaal ging door en ook de leerlingen kregen kostuums en pruiken aangemeten om rollen te spelen in de serie. Het werden dan ook laatste weken vol creativiteit, plezier en saamhorigheid die op woensdag 1 juli afgesloten werden met een prachtig eindfeest.

Vakantiehuisjes

’s Ochtends lag het hele schoolplein vol met hout, hamers, zagen en spijkers geregeld door de organisatie Bouwen aan de Bouw. De ouders en kinderen hadden van de SchoolDichtJournaal-personages Martien en Maxiem Meilând (van École Meilând) de opdracht gekregen het hele schoolplein vol te bouwen met vakantiehuisjes. Personage Sir Prize (de quizmaster) verlootte de bouwkavels en vanaf dat moment werd er door iedereen fanatiek gebouwd. Er ontstond een prachtig dorp vol kleurrijke vakantiehuisjes. ’s Avonds konden alle gezinnen vanuit hun vakantiehuisje op een veilige anderhalve meter afstand genieten van de laatste uurtjes. Bij elk vakantiehuisje was voor de kinderen een spelletje te doen en tussendoor ging de schoolbel als teken van de start van een volgende aflevering van het SchoolDichtJournaal. Daarvoor was door LX Eventsupport uit Balk een professionele set licht, geluid en beeldschermen op het plein gezet. Met veel plezier werd gekeken naar de speciale afleveringen waarin alle kinderen van de school een rol hadden, de speciale aflevering van groep 8 en de wereldpremière van de videoclip van het slotlied ‘De Schoolbel gaat…’ dat de kinderen samen met de Frets! hadden gemaakt.

Uit handen van interim-directeur Alex van Dal en juf Tineke de Vries ontvingen alle kinderen een afscheidsfoto en hetzelfde getuigschrift dat leerlingen van Op ‘e Terp al in 1925 ontvingen bij het verlaten van de lagere school. Als slotakkoord zongen de kinderen en leerkrachten uit volle borst nog één keer het lied ‘De schoolbel gaat…’, dat met een prachtig vuurwerk werd afgesloten.

Iedereen heeft genoten van de laatste weken en het eindfeest van Op ‘e Terp. Met pijn in het hart, maar met veel mooie herinneringen wordt afscheid genomen van de school. Maar het is goed en iedereen is ook helemaal klaar voor een nieuwe stap. Na de zomervakantie ontstaat de nieuwe fusieschool De Ferbining in Nijemirdum; de plattelandsschool voor de dorpen Nijemirdum en Sondel.