Beschonken fietser die automobilist mishandelde in Sneek krijgt zes weken cel

Een 34-jarige Sneker die begin februari vorig jaar in beschonken toestand een automobilist mishandelde en bedreigde, is donderdag door politierechter Bauke Jansen bij verstek veroordeeld tot zes weken cel.

De Sneker fietste op 2 februari vorig jaar aan het begin van de avond zwalkend door zijn woonplaats, in plaats van het fietspad reed hij op de rijbaan. Een passerende automobilist maakte een gebaar, wat bij de fietser in het verkeerde keelgat schoot. De Sneker zette de achtervolging in. Toen de automobilist zijn auto bij zijn woning parkeerde, werd de man door de verdachte uit de bestuurdersstoel getrokken.

De automobilist kreeg kreeg een klap op de hals en een kopstoot. De verdachte dreigde hem dood te schieten en zei dat hij 100 euro van de man wilde hebben. Ook riep de fietser dat hij bij de Hells Angels en ‘de maffia van Sneek’ hoorde. De vrouw en dochter van de automobilist waren getuige van het tafereel. Nadat hij was aangehouden moest de Sneker blazen. Hij blies 705 ug/l, meer dan drie keer de in het verkeer toegestane hoeveelheid.

De man is vaker voor agressiedelicten en voor rijden onder invloed met de politie in aanraking gekomen. De reclassering heeft geprobeerd met hem in contact te komen, maar hij wilde niet op afspraken komen. Voor de rechter was de maat vol. „Dit is een hele vervelende vorm van agressie in het verkeer. Een boete en een werkstraf zijn een gepasseerd station”, stelde Jansen. Overeenkomstig de eis van officier van justitie Sus Broekstra legde de rechter zes weken cel op.