Geknakte bomen en brandstichting: wijktuin Noorderhoek dicht

Het is een geliefde plek in de Sneker wijk Noorderhoek: de natuurontmoetingstuin. Maar nu vandalen ,,massaal bomen moedwillig hebben vernield” is voor het wijkplatform de maat vol. De tuin blijft voorlopig dicht.

Fruitbomen waar takken van zijn afgerukt. Jonge bomen die bij de grond zijn geknakt. Brandstichting op de houten brug. Nel Veldman somt de serie vernielingen in natuurontmoetingstuin zuchtend op. ,,Het bordje Verboden Toegang is van de deur afgeramd. Dat bordje hangt daar niet voor niets. Takken van oude bomen worden er gewoon afgerukt. Het is afschuwelijk. Als het zo doorgaat, blijft er geen boom meer heel.”

Het wijkplatform, dat de tuin in de wijk Noorderhoek beheert, is genoodzaakt de boel voorlopig te sluiten. ,,We kunnen helaas niet anders”, verzucht Veldman of Moeke Nel zoals de oppervrijwilliger van de buurt bekend staat in Sneek. Ze is trots op het groene oord midden in de wijk dat volledig door vrijwilligers wordt onderhouden. Het verbindt de buurt. ,,Echter er zijn lieden die daar anders overdenken.”

Een groep hangjongeren wordt verantwoordelijk gehouden voor de vernielingen. ,,Die zitten op onze brug en verzieken de boel”, zegt Moeke Nel. Ze heeft de zaak gemeld bij de politie. ,,We gaan misschien wel camera’s plaatsen. We blijven dicht tot er een oplossing is gevonden. Maar ze zullen hoe dan ook niet van ons winnen.”