Berend Bakker werd 100 op 2 Beerenburgjes per dag

BALK Berend Bakker heeft op 8 juli de respectabele leeftijd van 100 jaar bereikt. Zijn geheim: elke avond 2 Beerenburgjes. „En dat mag van de dokter,” is dan altijd zijn slogan. Maar ook goede en sterke genen zullen bijdrage aan zijn hoge leeftijd.

Bakker werd geboren in Ruigahuizen, maar leefde vanaf het moment dat hij 3 weken oud was op een skûtsje. Mem Aaltsje en heit Johannes voeren namelijk op de Hoop op Welvaart. Later werd dit het skûtsje waarmee Lemmer in 1958 begon met het SKS-skûtsjesilen.

Meehelpen

Heit voer met zand, grind en modder en de 10-jarige kleine Berend hielp toen al mee. Toen hij 25 jaar was, stapte hij van boord en ging bij de zuivelfabriek in Balk werken als melkontvanger. Maar om zijn gezin van alles te voorzien wat ze nodig hadden, had hij daarnaast allerlei andere banen.

Bijbanen

Van de verkoop van zwarte brand tot het rondbrengen van tijdschriften en folders, hij deed het uit pure noodzaak. „Heit is altijd een doorzetter geweest en een harde werker,”vertelt dochter Jacoba daarover.

In 1978 ging hij overigens met pensioen en zei hij de zuivelfabriek vaarwel.

Heit had in 1947 zijn schop al verkocht. Hij ging de kolenhandel in. Het skutsje zat overigens nog wel in het bloed van Berend, want als bemanningslid van het Lemster skutsje voer hij mee tot 1969. In dat jaar stopte Rintje Ritsma als schipper en toen stapte de hele bemanning op.

Grote familie

Berend is 70 jaar getrouwd geweest met zijn vrouw Rints, een vissersdochter, die in 2013 overleed. Hij moest in de begintijd al zijn doorzettingsvermogen inzetten om haar de zijne te maken, want hij heeft haar wat achterna gefietst. „Want ze fietsen elkaar steeds mis,” stelt dochter Jacoba. Rints kwam overigens van de Hommerts, maar werkte in de huishouding bij een dominee. Toen die verhuisde naar Steenwijk ging zij mee en dat betekende voor de nu 100-jarige dat er nogal wat tochten gemaakt moesten worden om haar te zien.

Uiteindelijk kwam het toch allemaal goed en werd het huwelijk dat begin 1944 werd gesloten bekroond met 6 kinderen, 2 jongens en 4 meisjes. En vervolgens kwamen er 20 kleinkinderen en 25 achterkleinkinderen. Met dit hele gezelschap vierde Bakker vorige week in Sondel tot zijn grote genoegen zijn eeuwfeest. „Maar hij heeft er wel van wakker gelegen hoe het zou komen met die corona. We dachten dat er helemaal geen feest gevierd zou kunnen worden.”

Naast de familie was er ook bijzonder bezoek op het feestje, want Pyter Wilkens trad op met de kleinkinderen. Zij hadden een eigen liedje gemaakt op Pyters lied Knoopkes.

Bakker woont al jaren in Talma Hiem in Balk. Hij kwam daar met zijn echtgenote, maar die is hem tot zijn grote verdriet ontvallen.

Oud Balk

Lichamelijk worden zijn functies wat minder en hij maakt daarom gebruik van een scootmobiel. Maar de geest werkt nog optimaal. En wie wat wil weten van oud Balk kan altijd bij hem terecht. Hij verzamelt daar van alles over. Ook is hij gek van voetbal. Met een abonnement op een voetbalkanaal kijkt hij alles wat er op dat gebied te zien is.

Meintje Haringsma