Waterdorp voor superrijken met recreatiewoningen tot 1,2 miljoen?

BALK Een regelmatige vakantieganger van Balk verbaasde zich onlangs over de plannen van een Water/villadorp in Balk. Dit dorp dat is ontwikkeld door Kontour( Volker-Wessels) betekent dat er in een weiland bij Balk een super duur en chique park van tweede (recreatie)woningen wordt opgezet. De goedkoopste woning kost gemeubileerd inclusief BTW 964.000 euro. De duurste komt zonder meubels op bijna 1.256.000 euro.

Het villadorp komt in de plaats van de daar gelegen camping, stelt hij. „Het lijkt er op dat daardoor in de toekomst voor kampeerders en caravanhouders geen plaats meer is in Balk! Dat zou toch heel jammer zijn.”

Bestudering van de folder van het plan laat inderdaad zien dat de recreatiehuizen worden aangeboden vanaf 727.000 euro, maar dat is dan zonder BTW. Het duurste huis komt zonder deze belasting op een dik miljoen (1.038.000 euro). De kavels die worden aangeboden beginnen bij 475 m2 en lopen op tot 1040 m2.

Gemeente De Fryske Marren moest om dit plan mogelijk te maken het bestemmingsplan wijzigen. Het ontwerp daarvoor heeft eerder ter inzage gelegen. Er zijn bezwaren ingediend, ondermeer over de natuurwaarde van het gebied. De zienswijzen worden op dit moment verwerkt en daarna gaat het bestemmingsplan richting de gemeenteraad.

Het plangebied van dit bestemmingsplan omvat de agrarische gronden aansluitend op recreatiepark Markant te Balk. De gronden van camping Marswâl en Yn ‘Finne maken ook deel uit van het plangebied.

Het ontwerpbestemmingsplan omvat de plannen voor een nieuw complex ten zuiden van recreatiepark Markant met maximaal 50 hoogwaardige recreatiewoningen. De woning aan het Tsjamkedykje 5 wordt de bedrijfswoning bij het terrein, hierbij wordt een receptiegebouw gerealiseerd dat tevens dient voor opslag en onderhoud.

Het nieuwe recreatiepark krijgt ter hoogte van restaurant paviljoen Badmeester Keimpe een ontsluiting op het Tsjamkedykje; tussen deze nieuwe aansluiting en de trailerhelling is een beweegbare brug voorzien met een doorvaarthoogte van 1,5 m. Verder is er een beeldkwaliteitsplan ontworpen met criteria voor de recreatiewoningen. De periode waarin bezwaar gemaakt kon worden, is inmiddels verstreken.

De gemeenteraad neemt een besluit over de vaststelling van het bestemmingsplan waarbij ingediende zienswijzen worden betrokken.

Veel vraag

Volgens Kontour is de vraag naar hoogwaardig gebouwde recreatiewoningen zeer nadrukkelijk aanwezig en wordt de vraag naar luxe en comfort steeds groter. „De gast wil graag een slaapkamer met eigen badkamer en een sauna en een stortdouche. Het hele jaar wordt er hard gewerkt door beide partners in een huishouden. Echte ontspanning vindt men in een luxe recreatiewoning waarbij comfort op een hoog niveu wordt geboden,” laat Hans van der Mijl van Kontour weten. Het bedrijf zou dagelijks aanvragen hebben voor dit hogere segment. Bovendien zou er voor deze doelgroep die naar rust en ruimte zoekt zeer weinig te koop zijn in Nederland.

2000 belangstellenden

In Delfstrahuizen is een dergelijk project gerealiseerd van 50 riet gedekte watervilla’s. De prijzen daar variëren van 595.000 tot ruim 1 miljoen euro exclusief BTW. „Het enorme succes in Delfstrahuizen heeft ertoe geleid dat Kontour inmiddels meer dan 2000 belangstellenden heeft genoteerd voor een waterwoning in Friesland en met name in Balk.” Het bedrijf stelt verder dat de invulling van het terrein in Balk in overleg tot stand is gekomen met de dorpsraad van Balk.

Wel heeft de firma zelf al besloten om geen 50, maar 43 woningen te bouwen. „In Balk zullen soortgelijke woningen worden gerealiseerd als in Delfstrahuizen waarbij de woningen weer zijn geoptimaliseerd. „De riet gedekte woningen worden gerealiseerd vanaf 8-14 persoons met 4 – 7 slaapkamers. Iedere slaapkamer is daarbij voorzien van een eigen badkamer. Verder is er in iedere woning een sauna en wellnessvoorziening aanwezig. zodat ook in de winter voldoende wordt geboden aan de gast.” De woningen kunnen het hele jaar door verhuurd door de eigenaren daarvan, via een professionele verhuurorganisatie. Dat is ook het geval met de woningen in Delfstrahuizen en Exloo. De kopers die verhuren, ontvangen de btw op de villa’s weer terug van de belastingdienst indien zij hun woning laten verhuren door een professionele verhuurorganisatie. Een blik op de prijslijst van verhuurorganisatie Fijn op vakantie leert dat er voor de huur van zo’n luxe woning voor een midweek in augustus voor 8 personen zo’n 1300 euro moet worden betaald. Voor 2 personen is dat een beetje minder, maar niet veel. Wel blijkt uit het overzicht dat de woningen bijna allemaal verhuurd zijn in de zomerperiode.

Kontour geeft verder aan het erg belangrijk te vinden om de plaatselijke ondernemers te betrekken bij het ontwikkelen van een breed aanbod om de gast te vermaken. „Een goede samenwerking tussen de plaatselijke ondernemers en het resort watervilla’s Friese meren Balk is ook het streven.

Er wordt een samenwerking gezocht met fietsverhuur, restaurants, winkels, supermarkten, bootverhuur en alle activiteiten die elkaar kunnen versterken.”

De planning is dat na de vaststelling van het bestemmingsplan in het najaar 2020 wordt gestart met de infrastructuur. De bouw kan worden gestart bij 60 % verkochte woningen. De verwachting is dat dit punt in het voorjaar 2021 is bereikt.