Luut Dooper brengt 275 jaar historie bij elkaar

BALK Luut Dooper is eigenaar van een aanzienlijke collectie oldtimer trekkers, landbouw werktuigen en veel aanverwante zaken. Alle met historische waarde. De waardevolle collectie bevat onder meer een zeer zeldzame John Deere D uit 1927. Voor zo ver is na te gaan is dit waarschijnlijk de oudste trekker in Gaasterland en misschien wel ver daar buiten. Luut vatte het plan op om twee oud loonwerkers uit te nodigen bij de trekker. Ze hebben in het begin van hun loopbaan immers hun brood verdiend op machines van vergelijkbare leeftijd.

Op donderdag 23 juli troffen de 2 oudgedienden in het loonwerkersvak elkaar bij de museale loods van Dooper. Wiebe de Vries (geb. 1929) en Auke Volbeda (geb.1928) hadden respectievelijk in Hemelum en Harich, hun loonbedrijf. (Volbeda samen met de gebroeders Zuiderbaan.) Beiden halen nog talloze herinneringen op, waarbij als snel duidelijk wordt dat er nog sprake is van een schat aan ervaring met het werken met het oude agrarisch erfgoed. Zo weten beide mannen zich de ontginning van de Noord Oost Polder, in de periode vlak na de Tweede Wereld Oorlog, nog goed te herinneren. De Vries, die in de bloei van zijn bedrijf wel zeven hooipersen aan het werk heeft, kan alleen over de hooioogst wel een boek schrijven. Het loonwerk is jaren geleden al overgenomen door zoon Meindert, die het bedrijf nu met de meest moderne machines voortzet. Volbeda had in familiekring geen opvolger. Het bedrijf in Harich is ruim dertig jaar geleden overgenomen door loonbedrijf Rijpma uit Woudsend.

De John Deere staat op ijzeren wielen, waarop ook nog "skreppers" gezet kunnen worden. Dit om meer grip te krijgen in de ondergrond. Nadeel is dan wel dat er niet meer op de verharde weg gereden kan worden. Luut heeft de trekker op ludieke wijze de naam "Tante Henny" gegeven, omdat tante Henny in 1927 geboren werd, het productie jaar van de trekker.